Siderett/ Tilbehør/ Vegetarisk

Nå kan du spise gratis gatemat

Gresselig irriterende ugress

Et like sikkert vårtegn som rødsprengte pollenøyne, høysnue og fandens histaminhelvete, er hageeierens evige hatobjekt – ugress. Skvallerkål, brennesle, karverot, groblad og løvetann er alle kjente men lite kjære gjengangere. Disse uvelkomne vekstene tyter ut av moder jord med pågangsmot og iver, begjærlig breialt i bed og pene plener, irriterende tilstede mellom møysommelig nedlagte steinheller. Nøysomme som de er tar de til takke med det lille de får, en skvett fra en forbipasserende hund, en liten tår fra Vårherres vannkran.

Gratis gatemat

Ditt forsvar i kampen mot ugresset er et ganske pasifistisk men snedig våpen, nemlig ditt effektive fordøyelsessystem. Mye kan sies om ugress, men bytt heller ut prat med mat. Ugress er ikke bare forbeholdt dyr med multiple mager, det kan også bli middagsmaten din. Om våren kan du dra på gratis matauk langs veikant, grøfter, skråninger, åkerkanter, skrotemark og helt sikkert i hagen din. Som Espen Askeladd vil du finne mye rart, en del rask, noe uidentifiserbart men også mye spiselig grønt gratis gull.

Vårlig vinterkarse

Alle ugressartene tidligere nevnt er faktisk både velsmakende og spiselige. Men min favoritt er vinterkarsen, denne veksten med helt feil årstidsnavn. Den dukker glad opp om våren, og vokser så villig at planten er svartelistet. Det betyr at du kan fortære denne ville delikatessen med grådig appetitt og god samvittighet. Vinterkarse er en urt i korsblomstfamilien Brassicaceae. Den vinterlige karse er dermed i slekt med sennep og kålvekster som blant annet rosenkål, blomkål, brokkoli, grønnkål, reddik og pepperrot. Vinterkarse smaker som sine grønne slektninger, og kan dampes, smørsurres, kokes, wokkes og stues.

Karselig wok

Prøv din gatemat i en wok med smaker fra østen: Nøttete sesamfrø, salt og umami fra soya- og østerssaus, en raus smørklatt for dybde og glans. Perfekt til vinterkarsens milde og noe bitre kålsmak. Neste gang du tar deg en rusletur langs veien, vil du sannsynligvis se på grøftekanten med nyslått interesse, argusøyne og haukeblikk. Er du heldig kan du rope jeg fant jeg fant, og lage deg et kostnadsfritt måltid med selvgod visshet om ditt fordøyelige bidrag i kampen mot ugresset.

Vinterkarse med soyasaus og hvitløk

Skriv ut
Nok til: 2 Tidsbruk: 15 min

Dette trenger du

  • 1 rød chili
  • 1 hvitløksfedd
  • 1 liten pose vinterkarse
  • 1 ss smør
  • 1 ss soyasaus
  • 1 ss østersssaus
  • 1 ts sesamfrø
  • 1 ss nøytral olje
  • Pepper

Slik gjør du

1

Skyll og rens vinterkarsen, rist av vannet

2

Hakk chili, knus hvitløksfeddet

3

Varm en panne med nøytral olje over ganske høy varme

4

Stek chili og hvitløk i noen sekunder, tilsett vinterkarse og la karsen falle sammen

5

Hell over soyasaus og østerssaus

6

Tilsett smør og rør om

7

Dryss over sesamfrø og smak til med pepper innen servering

Slik plukker du vinterkarse

Vinterkarse er en lett gjenkjennelig plante. Planten blir 30-80 cm høy. Stengelen er opprettet, bladene dyp grønne, glatte og glinsende. Bladformen er taggete og hjerteformet. Blomstene sitter i klaser og er små og gule. (Se bilde nr 2).

Karsen vokser fra april langs veiskulder, skråninger og skrotemark. Bladene smaker distinkt av kål. Plukk blomstertoppene, gjerne ta med litt stilk og blader. Har toppene fått gule blomster er det for sent.

vegetarisk se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg