Nudler/ Saus og dressing/ Skalldyr/ Vegetarisk

Vietnameser i sommerklær

Denne ferske vårrullen blir også kalt vietnamesisk sommerrull, og består av rispapir fylt med reker, salat, bønnespirer, koriander, vårløk, agurk og nucler, servert med sataysaus og nuoc cham.

Rull fri for kjøkkentull

Vietnamesisk vårrull gỏi cuôn, er en matrett som tradisjonelt består av svinekjøtt, reker, grønnsaker, urter og tynne risnudler bún, innpakket i et gjennomsiktig rispapir bánh tráng. Disse friske rullene er så enkle å lage at selv personer med komfyrskrekk og kokkeleringsfobi manifestert som redsel for kjøkkenredskaper, kan mestre vårrullen uten psykoterapeutisk etterbehandling. Tilberedningen involverer kun vannkoking og litt grønnsakskutting, og innebærer ellers alt hva et barn og en beruset voksen kan begjære: Morsom matmekking og bestikkfri spising.

Vietnamesisk sommerrull – Diettistens festmåltid

Det tynne rispapiret kan fylles i henhold til egne preferanser og fantasibegrensninger. De ferske rullene også kalt sommerruller, er friske, lettspiste og vanedannende gode. Perfekt håndmat på en varm sommerdag, men smaker akkurat like godt på en regnfull møkkadag. Sommerruller er et av de få, fettfrie måltidene som ikke oppleves irriterende helsefremmende og selvplagende sunne. Fullpakket med magert protein, grønnsaker og urter er de lette, forfriskende og blottet for dårlig samvittighet.

Deilig dipp

Nước châm er et vanlig navn for en rekke vietnamesiske dippsauser. De blir ofte brukt som smakstilsetning på lik linje med krydder, og dippen er i hovedregel søt, sur, salt, umamirik og iblant sterk. Dynk sommerrullene i nuoc cham med fiskesaus, eller marinér kjøtt til bruk i en bánh mì eller bún thịt nướng. Blir måltidet for asketisk og dydig fettfritt, så kan du dyppe vårrullene i tykk og lastelig sataysaus.

Skamløs spising

Vietnamesisk sommerrull kan fortæres som snack, forrett eller som et fullstendig måltid. Sunne som de er kan du hive innpå herligheten uten magemålssperrer, men du vil bli overrasket hvor mett du faktisk blir av de uskyldige rullene. For én ting er sikkert: Du vil skamløst overspise deg, og det gledelig fritt for tyngende diettsamvittighet.

Sommerrull – Fersk vietnamesisk vårrull

Skriv ut
Nok til: 4 Tidsbruk: 20 min

Dette trenger du

  • Vårruller: 300 g risvermicelli, 1 pose bønnespirer, 1 salat, 1 agurk, 1 bunt koriander, 1 bunt thai basilikum, 3 vårløk, 1 pakke rispapir, 250 g reker. Alternativ: Svinestek
  • Nuoc cham: 2 lime, 1 hvitløksfedd, 4 korianderstilker, 1 chili, 1,5 ss riseddik, 4 ss fiskesaus, 3 ss brunt sukker, 6 ss vann
  • 1,5 dl sataysaus

Slik gjør du

1

Vårruller: Kok risvermicelli etter pakkeanvisning, skyll ut stivelsen i kaldt vann og la renne av. Kutt vårløk og agurk i tynne staver, rens eventuelt ferske reker. Dypp risarket i vann og rist av. Det er viktig å bare dyppe papiret slik at det ikke blir gjennombløtt. Mens du fyller vårrullen med ønskede ingredienser, har arket fått riktig konsistens og kan sammenrulles som en tortilla

2

Nuoc cham : Skvis saft av lime, skiv hvitløk og chili renset for frø, finhakk korianderstilkene og bland alle ingrediensene i en bolle til sukkeret er oppløst. Smak til med sukker og eddik

3

Slik lager du sataysaus

Tips

Lag et stor porsjon nuoc cham, hell på et rent syltetøyglass så har du saus klar til en kjapp sommerrull til lunsj og snack, i en baguette bánh mì , eller drysset over en vietnamesisk nudelsalat med kylling bún gà nướng . Holder seg fint i kjøleskapet i minst 1 uke.

skalldyr se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg