Kjøtt/ Nudler/ Suppe

Fytti grisen for en god nudelsuppe!

Vietnamesisk nudelsuppe Bánh Canh Giò Heo med kraft fra svineknoke, udonnudler, svinekjøtt, pak choy, bønnespirer, koriander og thai basilikum.

Evigvarende grisefest

Vi er en nasjon av grisespisere. Vi feirer nasjonaldagen med grisekjøtt stappet i tarm, og anser ribbestykker med sprøstekt hud til jul som en nødvendig delikatesse. Og dyret med det obsternasige trynet, lyserosa som en brite på solferie, sølerullende bekymringsfri, nett som en ungdom på Roskildefestival, er i vinden som aldri før. Nå spiser vi glasert pork belly, pulled pork, carnitas og guanciale. 60-tallets sangriaflytende grisefest er slett ikke over, gildet fortsetter med skinkestek, koteletter, spekeskinke og bacon hele året. Sommerkoteletter, grillbein, flintsteik, spareribs, porchetta, rullepølse, chorizo og medisterkaker fortæres med grådig og umettelig apetitt.

Alt er godt på grisen

Men de odde stykningsdelene som trenger en smule særbehandling for å blomstre, er sjelden invitert med på grisefest. Labber, tryne, kjake, tunge, rompe, knoke og innmat er grisegjengen med den smalere appell, den lite attraktive veggpryden som knapt blir bedt opp til dans. Og det er synd, for det ytre er tross alt ikke det viktigste, det er det indre som teller, som lever, milt, tarmer og en sterk mage.

Svinaktig god vietnamesisk nudelsuppe

Svineknoke er grisens skank, og er et kjøttstykke som trenger en del juling og varmebehandling for å skinne. En knoke er ufattelig rimelig mat og et fantastisk grunnlag for smakfulle supper, stuinger, gryter og sauser. Den kollagenrike, sør-vietnamesisk nudelsuppen Bánh Canh Giò Heo, er som oftest laget på griselabber og svinekjøtt, men knoke gir en lettere kraft og er et enkelt kjøttstykke å få fatt på. Det vietnamesiske ordet bánh refererer til tykke, udonlignende nudler laget av mel, og canh suppe. Giò Heo betyr svinebein, som man koker den velsmakende suppen på. Har du en trykkoker, er dette grisefesten du fikser på en snau time uten nevneverdig anstrengelse.

Vietnamesisk nudelsuppe med svineknoke - Bánh Canh Giò Heo

Skriv ut
Nok til: 4 Tidsbruk: 1 t

Dette trenger du

  • 1-1,3 kg svineknoke, rå evnt lettsaltet
  • 1 løk
  • 2 liter vann
  • 3 ss fiskesaus
  • 1 ss brunt sukker
  • 1 lime
  • 3 ts asiatisk chilisaus
  • Salt
  • 200 g tykke, ferske nudler pr. person. Gjerne udonnudler men tørkede risnudler vil også smake fortreffelig
  • Topping: koriander, thaibasilikum, bønnespirer, vårløk, sprøstekt løk, chili

Slik gjør du

1

Kok svineknoken i en gryte med vann i ca 5 min, hell deretter ut vannet med proteinstoffene for å få en klar buljong

2

Legg knoken i en trykkoker, ha i vann og en halvert løk. Varm opp til trykkpunkt, skru ned og kok under trykk i ca 40 min. Avkjøl og rens knoken for kjøtt. I vanlig gryte må knoken småkokes i 2-3 timer

3

Sil kraften og ha i fiskesaus, chilisaus, brunt sukker og salt etter smak, kok opp

4

Varm udonnudler etter anvisning på pakken, legg i en dyp suppebolle

5

Legg i kjøtt fra knoken, hell over kraft og smak til med limesaft, ekstra chilisaus, og ønsket topping

Tips

Kok knoke og kraft dagen i forveien. Suppen lages da på tiden det tar å varme kraften, altså 5 min. Hurra!

kjøtt se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg