Fjærkre/ Kjøtt/ Nudler/ Salat

Prøv deg på en vietnamesisk sommerhit!

Ris ris ris over hele linja

Det vietnamesiske kjøkkenet er tuftet på to hovedingredienser: Aromatisk hvit ris og ravfarget, frementert fiskesaus. Og de er et særs risfiksert folk med en ingrediensdedikasjon selv pultostens fanklubb kan se langt etter. Så kjærlig og avholdt forhold har vietnameserne til de små gressfrøene at de kaller riset hvitt gull. Dette spinkle, småvokste folkeslaget klarer årlig å sette til livs over 200 kg ris per hode, og er dermed et levende bevis på at karbohydrater neppe er fetende.

Fun med bún

Vietnameserne kan sies å være den gastromiske ekvivalent til hitmaskinen Stargate. De har en rekke kulinariske slagere på repertoaret, evergreens som aldri går av moten eller appetitten. Ferske vårruller, baguetter bánh mì, lette nudelsupper som phở og nå altså vietnamesisk nudelsalat bún thịt nướng – kjølige risnudler med grillet kjøtt. Bún thịt nướng er et enkelt måltid ofte solgt på gaten bestående av kalde risvermicelli, blandet med ferske grønnsaker, smaksatt med sitrongress, aromater og toppet med grillet kjøtt.

Sommerslager

Bún står på min listetopp, og er sommerslageren jeg aldri går lei. En vietnamesisk nudelsalat er forfriskende og svaler i magen på en het sommerdag, eller metter akkurat passe på en regntung hverdag. Bún gà nuong er risnudler kronet med marinert, grillet og saftig kylling. Marinaden er parfymert med sitrongress, dressingen søt og syrlig, og de duftende urter står seg utmerket til avkjølte nudler. Det er en fantastisk tilfredsstillende og vanedannende rett, og så enkel å lage at det er vanskelig å ikke digge denne klassiske vietnamesiske landeplagen.

Vietnamesisk nudelsalat med grillet kylling og sitrongress – Bún gà nuong

Skriv ut
Nok til: 2 Tidsbruk: 15 min

Dette trenger du

  • Marinade: 1 kyllingbryst à 300 g, 1 hvitløksfedd, 1 ss limesaft, 1 ss fiskesaus, 1 ss soyasaus, 1 ss brunt sukker, 1 stilk sitrongress, stekeolje
  • Syltet fyll: 1/2 gulrot, 1 ts salt, 1 ss sukker, 1 ss riseddik
  • Nuoc cham : 2 lime, 1 hvitløksfedd, 4 korianderstilker, 1 chili, 1,5 ss riseddik, 4 ss fiskesaus, 3 ss brunt sukker, 6 ss vann
  • Nudelbolle: 200 g risvermicell i bún, 1/2 agurk, 1 pose bønnespirer, 1 lite salathode, 1 neve koriander, 1 neve thaibasilikum eller mynte, 1 neve sprøstekst løk og/eller knuste peanøtter, limebåter og chiliskiver

Slik gjør du

1

Marinade: Finhakk hvitløk, fjern de ytterste bladene på sitrongresset, knus og skjær i mindre biter. Bland alle ingrediensene sammen til sukkeret er oppløst, mariner kyllingbrystet i 1 t - 1 døgn i en zippose

2

Syltet fyll: Kutt gulrøtter julienne, rør i hop marinaden. La det hele stå i ca 20 min

3

Nuoc cham : Skvis saft av lime, skiv hvitløk og chili renset for frø, finhakk korianderstilkene og bland alle ingrediensene i en bolle til sukkeret er oppløst. Smak til med sukker og eddik

4

Nudelbolle: Kok risvermicelli etter pakkeanvisning, skyll ut stivelsen i kaldt vann og la renne av. Skjær agurk og gulrot julienne eller i staver, salaten i grov chiffonade. Ta kjøttet ut av marinaden og rist av. Stek på middels varme i en grillpanne til kyllingen så vidt er gjennomstekt. La hvile i noen minutter før stykket skjæres i skiver

5

Legg nudlene i en bolle, topp med alle ingrediensene, hell over dressingen, bland sammen og lang innpå

Tips

Nudelbollen kan gjerne lages vegetarisk med f.eks tofu, egg eller grillet blomkål. Smaker også ypperlig med grillet svinenakke eller entrecôte.

kjøtt se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg