Kosemat/ Pasta/ Vegetarisk

Kål til lasagnen!

Vegetarlasagne med sopp, rosenkål, ostesaus, duxelles og ost.

Samlemani

Det bor et ekorn i meg, en ivrig og nevrotisk gnager som iherdig samler inn mat til magrere tider. På butikken finner jeg ofte tilbud på sjeldent benyttede matvarer. Mat jeg ikke trenger, mat jeg ikke liker, mat jeg sjelden spiser, men som jeg like fullt ut kjøper i lykkelige kvantum og drasser med meg hjem. Ekornet graver ned nøttene i sitt revir, jeg tar med varpene mine og gjemmer skattene omhyggelig rundt i matskap, frys og kjøleskap.

Kål til besvær

Men som nøttene til ekornet, dukker noen opp igjen når snøen smelter, glemte matlagre som ikke lenger er gjemt. Plutselig har jeg to frosne poser med rosenkål til rådighet, som jeg villrådig klør meg i nøtta og lurer på hva jeg skal gjøre med. For kålen med det rosende navn er grønnsaken jeg synes er like spennende som et gammelt, loddent drops i lommen. Jeg spiser det i nøden, uten nytelse, uten glede eller engasjement.

Stuede grønnskollinger

Grønnsaken med de valnøttstore hodene omsluttet av miniatyrblader, er en hard nøtt for mange å like. Overkokte kålhoder, dvaske, blaute og fargeløse, må ta mye av skylden for gjengs antipati. Ved damping eller steking beholder grønnsaken med det blomstrende navnet derimot bedre på smak, tekstur og aroma.

Uansett, du kan ikke gå feil med å kamuflere kålen i drøye doser fløte og fett, løsningen som får kål på rosen. Resultatet er en kålstuing som jeg tør påstå er den beste du noensinne har smakt. Spis de stuede grønnskollingene til kjøttkaker eller i en mettende vegetarlasagne. Neste gang dverghodene er på tilbud, vil du nok omtale grønnsaken i rosende ordelag, og entusiastisk gjemme et par poser i skapet til magrere tider.

Lasagne med ostesaus, sopp og rosenkål

Skriv ut
Nok til: 6-8 Tidsbruk: 1 t

Dette trenger du

  • Lasagnefyll: 1 pakke lasagneplater, tørkede eller ferske
  • Sopp duxelles: 500 g sjampignon, 2 ss smør, 2 sjalottløk, 2 hvitløksfedd, 2 dl fløte, god klype timian og oregano tørket eller fersk
  • Kålstuing: 1 pose frossen rosenkål à 600 g eller 500 g fersk, 2,5 dl fløte, 1 ss stekeolje, en klype chiliflak, salt og pepper
  • Ostesaus: 3 ss smør, 4 ss mel, 7 dl helmelk, 3-4 dl valgfri ost (f.eks parmesan, cheddar, mozzarella, västerbotten), 1/4 ts muskat, salt og pepper

Slik gjør du

1

Sopp duxelles: Finhakk soppen i omganger i en kjøkkenmaskin, stek på høy varme til vannet er fordampet, tilsett deretter smør og brun soppen. Hakk hvitløk, sjalottløk og timian i maskinen, og stek med i de siste minuttene. Tilsett fløte, smak til med salt og pepper. Sett til side

2

Kålstuing: Riv rosenkål i kjøkkenmaskin, og stek i varm olje i panne. Rosenkålen skal bli litt brent i kantene. Tilsett resten av fløten og kok inn et par minutter. Smak til med chiliflak, salt og pepper, sett til side

3

Smelt gjenværende 3 spiseskjeer smør i et medium kjele over middels varme. Tilsett mel og stek under omrøring. Visp konstant, tilsett melk i omganger til sausen er jevn og ensartet. Fjern fra varmen og rør inn muskat og nesten all ost. Smak til med salt og pepper

4

Forvarm ovn til 200 grader. For å montere lasagne, begynn med ostesaus, deretter lasagneplate, så rosenkål, sopp, saus og plater i ønsket lagdeling. Hold på til du har brukt opp all saus. Topp med lasagneplater, ostesaus og revet ost

5

Bak i ovn til osten er gylden og boblende, ca 30 minutter. La hvile i 10 minutter før du skjærer i lasagnen

Tips

Du kan bytte ut soppen med vanlig kjøttdeig med tomatsaus. Du kan også mykne lasagneplater ved å helle over varmt vann og la platene trekke 15 minutter. Fordelen er at platene ikke suger opp for mye saus.

vegetarisk se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg