Kosemat/ Nudler/ Vegetarisk

Nudler thai style

Vegetarisk pad thai med båndnudler, koriander, tamarindsaus, peanøtter, vårløk, chili, bønnespirer og egg.

Norgesvenner for livet

Det er mange som setter både taco og Smokie høyt i livet, muligens også simultant nytende, og pizza har blitt det norgesvennlige, kulinariske motstykke til Steven van Zandt. Kineserne har spredt spisepinner og chop suey ut over hele vårt langstrakte, avkrokbefengte land, og er såpass integrert at den lokale kinarestauranten flere steder har overtatt bygdehusets funksjoner. Og thaimat? Absolutt invitert inn i det gode norgeslag!

Thai style nudler

Thaimat har med årene blitt et kjært bekjentskap, nesten like elsket og populær som Johnny Logan på bygdemartnan og fesjåfest. Pad thai ผัดไทย  har med særdeleshet sjarmert seg inn i våre tarmtotter, og er et fast innslag på take away-steder med forkjærlighet til panasiatiske menyer. Rettens fulle navn kway teow pad thai eller wåkka risnudla tai stail på godt kvindølsk, påpeker at retten formodentlig har kinesisk opphav, men er likevel et symbol på Thailands nasjonale identidet.

Eat in pad thai

Den wokkede risnudelretten er utbredt gatemat i Thailand, og det er lett å nære affeksjon for de brede, sausklisne båndnudlene med søtsyrlig tamarind, chili, aromatisk koriander og sprø peanøtter. Pad thai smaker like godt varm som kald, og er suveren piknik- og kosemat. Og selv om vi elsker nudlene take away, er de fleste skeptisk lunkne til å lage retten selv. Men enklere mat er det sjelden du lager, så åpne sporenstreks et gatekjøkken hos deg selv, lag en stor porsjon pad thai og eat in!

Vegetarisk pad thai

Skriv ut
Nok til: 4 Tidsbruk: 25 min

Dette trenger du

  • Saus: 2 ss tamarindmasse uten frø, 1 dl vann, 4 ss fiskesaus, 2 ss soyasaus, 3 ss østerssaus, 1 ts chili, 1-3 ss chiliflak, 3-4 ss brunt sukker, salt og pepper
  • Pad thai: 400 g brede risbåndnudler sen lek, 2 sjalottløk eller 1 rød løk, 4 vårløk, 4 hvitløksfedd, 2-4 chili, 4 egg, 1 pose bønnespirer, 1 bunt koriander, 2 dl peanøtter, 2 dl sprøstekt løk (fra pose), nøytral stekeolje, lime. Alternativ: Reker, scampi, krabbe, tofu, kylling- eller svinefilet

Slik gjør du

1

Saus: Rør alle ingrediensene sammen i en kasserolle over medium varme til tamarindpaste og sukker er oppløst. Smak og ev juster, sil sausen*

2

Pad thai: Bløt risnudlene i kaldt vann i ca 1 t. Knus peanøtter, finhakk sjalottløk, chili og hvitløk. Varm en oljet wok på medium varme, legg i løk, hvitløk og chili samt halvparten av vårløken, rør om og stek i ca 1 min. Legg i nudler og hell på 1/3 av sausen. Bland godt sammen og rør konstant slik at nudlene ikke klumper seg. Tilsett sausen gradvis til nudlene er godt dekket. Lag en grop i midten og hell i sammenpisket egg, stek til eggerøre. Ta woken av varmen, fold inn bønnespirer, vårløk, koriander, peanøtter og sprøstektt løk, smak til med lime og ev mer fiskesaus

Tips

* Lag gjerne en stor porsjon saus mens du er i gang. Sausen holder seg fint noen uker på rent glass i kjøleskapet.

vegetarisk se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg