Saus og dressing/ Sylting og hermetisering/ Tilbehør/ Vegetarisk

Neppe din siste olje

Hjemmelaget urteolje sous vide er enkelt å lage. Sitrontimianolje, timianolje, rosmarinolje, løpstikkeolje, hvitløksolje, estragonolje.

Blid urtetid

Om sommeren er det duket for et realt gjestebud, en naturens overdådige bankett for planteetere, drøvtyggere og ihuga veganere. Men en norsk sommer forsvinner så fortærende fort, og de duftende vekstene vil snart være et flyktig og diffust minne. Heldigvis kan sommerens bugnende overskudd enkelt preserveres til senere behag ved frysing og tørking, som urtesalt, buljong, urtesmør, pesto, eddik og urteolje.

Invester i oljå

Å plassere urteoverskuddet, den grønne kapitalen i et oljefond er smart sparing, en investering som er lønnsom, enkel, tilgjengelig og trygg. Lar du investeringen modne, kan du innkassere en smakfull avkastning i magrere tider når fråtsefesten er en saga blott. Det er en spareform som kler de fleste urter, gir et garantert utbytte og en langsiktig gevinst.

Sommerens oljeeventyr

Å lage urteolje er en enkel prosess som involverer minimal arbeidsinnsats. Du trenger kun en klunk rimelig olje, et par never urter og en viss porsjon tid og tålmodighet. Med teknikken sous vide, kan du skånsomt trekke ut farge, essens og aroma fra urtene og gi liv til en blass og nøytral olje. Urteoljer er svært anvendelige og kan rundhåndet drysses over supper og sauser, fungerer som basis for utsøkte dressinger og majoneser, vende krutonger i eller helle over en hjemmelaget foccacia. Unngå oljekrise og invester i en solid porsjon –  det er sommerens kulinariske oljeeventyr!

Hjemmelaget urteolje sous vide

Skriv ut
Tidsbruk: 2-4 t

Dette trenger du

  • Urteolje: 50 -70 g ferske urter som estragon, oregano, sitrontimian, rosmarin, persille, løpstikke, kaffir lime og laurbærblad
  • Hvitløksolje: 250 g fersk hvitløk
  • Sitronolje: 45 g skall av økologiske sitroner
  • 4 dl rapsolje

Slik gjør du

1

Urteolje: Skyll og rens urtene for de groveste kvistene. Legg olje og urter i en zippose og klem ut luften ved å senke posen i et vannbad. Sous vide posen ved 55 grader i ca 2 timer. NB: Unntak løpstikke (60 grader)

2

Hvitløksolje: Kutt hvitløk i skiver, fjern den indre kjernen om den er grønn (bitter). Legg olje og hvitløksskiver i en zippose uten luft i et vannbad. Sous vide posen ved 90 grader i ca 4 timer

3

Sitronolje: Skyll sitronene, riv skall på et jern, eller skjær av strimler. Legg olje og sitronskall i en zippose uten luft i et vannbad. Sous vide posen ved 60 grader i ca 2 timer

4

Alle oljer: Sil oljene og fjern smakstilsetningene. Oppbevar oljene på rene glass eller flasker i kjøleskapet*. Holder seg opp til 6 måneder

5

Alternativ 1: Kjør urtene med olje i en kjøkkenmaskin eller stavmikser til en jevn masse. Sil gjennom et klede eller kaffefilter.** Oljen blir ikke like intens

6

Alternativ 2: Varm opp vann i en gryte til 65 grader. Ha i zipposer med urter og olje, skru av varmen, sett på lokk og la trekke til vannet er kaldt

Tips

Lag majones med urteolje. Erstatt vanlig olje med f.eks løpstikkeolje, estragonolje eller sitrontimianolje. Vanvittig godt!
* Bruk rapsolje, olivenolje stivner i kjøleskapet.
** Ikke kast urtene, restene kan brukes som en pesto til f.eks pasta!

Slik dyrker du urter

De fleste urter er svært enkle å dyrke, og de mange sår seg selv villig og overlever til neste vår. Har du en balkongkasse, krukke eller en hageflekk, sett i gang med å dyrke urter og spiselige blomster! Urter er stimulerende for smak, lukt og syn, og de enkleste urtene å dyrke er agurkurt, spansk kjørvel, gressløk, løpstikke, bergmynte/oregano, sitrontimian, timian, salvie, engsyre, fransk estragon, pepperrot og mynte.

Spanks kjørvel, salvie, engsyre og løpstikke kan vokse seg til store busker, og trives godt i halvskygge.
Pepperrot og mynte er invasive urter og kan spre seg fort hvis de ikke holdes i sjakk.
Oregano, timian og sitrontimian liker solrike steder, men hold gjerne tilbake på gjødslingen, de skal streve litt for å gi avkastning og ikke gå for raskt i blomst.

tilbehør se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg