Suppe/ Vegetarisk

Lag tomatsuppe av gyldne epler

Rød, rik og umamidyp tomatsuppe med basilikum, ovnsbakte tomater, krydder og ostemuffin

Tomato potato

Tomat er en frukt opprinnelig fra Andesfjellene, og er i slekt med chili, aubergine, paprika og potet. Tomat ble først kultivert av aztekerne, som kjærlig navnga frukten xitomatl; lubben ting med navle. Det var trolig de spanske conquistadorene som høstet med seg frø til Europa, og den navlebeskuende frukten ble etter noen trege århundrer riktig så poppis.

Det gyldne eplets revolusjon

Spesielt italienerne utviklet et lidenskapelig og entusiastisk forhold til tomaten, som de henrykket ga navnet pomo d’oro; gyldent eple. Men bak navlefruktens beskjedne ytre, lå det øyensynlig en småfeit revolusjonær i fruktformat på lur. Det italienske kjøkkenet skulle gjennomgå en rød revolusjon, hvor tomatsaus ble utgytt og stenket kjøkkenbenkene med blodrød fruktsaft. I dag har den navlefeite overtatt kjøkkenregimet, og kan hedre seg selv med tittelen Italias nasjonalfrukt.

Form og farge

Tomaten er en fascinerende frukt, og likeens som oss kommer den i ulike former og fasonger, farger, smak, saftighet, sødme, syre og kjøttinnhold. Uten tomat ville mange retter vært en blass skygge av seg selv, om ikke umulig å produsere i beit for den velfødde fruktens kjøtt og saft: Ketchup, gryter, supper, sauser, stuinger, salater, soltørket, salsa, snacks, pizza, puré.

Bass eller sopransuppe

Å lage suppe på søte, overmodne tomater er en genial idé for å bli kvitt frukten før fluene får festen. Men siden 60-tallet har tomatsuppe her til lands vært nesten ensbetydende med poseproduktet fra fabrikanten med det fyrrige, spanske tyrenavnet. Slurpende fortært med hardkokt egg og utspedd med billig makaroni, var ferdigfabrikatet velkjent hytterasjon, lørdagslunsj og prima studentmat. Mild og snill som en sped guttesopran i motvind, men ellers blottet for personlighet og inspirasjon.

En hjemmelaget suppe på ovnsbakte tomater er derimot posesuppens motsats. Livlig, sofistikert og kompleks, med rik umamismak som dirrer i dyp bass. En slik suppe er finfin gjestemat, gjerne servert med cheddarmuffins, posjerte egg og garnert med god olivenolje og basilikum.

Kremet tomatsuppe med basilikum og ovnsbakte tomater

Skriv ut
Nok til: 4 Tidsbruk: 1,5 t

Dette trenger du

  • 500 g tomater
  • 250 g cherrytomater
  • 5 dl passata
  • 5 dl buljong
  • 1 liten løk
  • 3 hvitløksfedd
  • 1 paprika
  • 1 stang selleri
  • 1/2 gulrot
  • 1 chili
  • 3 ss tomatpuré
  • 1 bunt/plante basilikum
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts paprikapulver og litt røkt paprikapulver
  • 1 ts sukker
  • 1/2 ts worchestershiresaus
  • Salt og pepper
  • Alternativ: Tørket og/eller fersk løpstikke, persille, oregano, timian

Slik gjør du

1

Forvarm ovnen til 200 grader

2

Vend halverte tomater og renset hvitløksfedd med tørkede urter, olivenolje, salt og pepper

3

Spre utover et bakepapir og stek i ovnen i ca 45 min

4

Finhakk løk, gulrot, selleri og paprika, surr deretter i en oljet gryte på medium varme til grønnsakene er gjennomsiktig

5

Rør inn tomatpuré og paprikakrydder

6

Hell på buljong og passata, kok opp

7

Hell over bakte tomater og hvitløk, samt valgfrie urter

8

Reduser varmen, la småputre i 20-30 min

9

Tilsett basilikum og kjør suppen jevn med en stavmikser

10

Ønskes en helt glatt og kremet suppe, sil gjennom en chinois

11

Smak til med salt, pepper og sukker, tilsett mer vann hvis suppen er for tykk

Tips

Supperester kan du koke inn og bruke som pasta- eller pizzasaus, det smaker fantastisk!

Tomater skiller ut etylen ved modning, et plantehormon som framskynder modningsprosessen hos annen frukt og grønt. Oppbevar tomatene for seg selv, aldri i kjøleskap hvor de mister smak og aroma, men gjerne på kjøkkenbenken.

vegetarisk se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg