Cocktail/ Drikke

Kjære Tom Collins

Tom Colllins med persimonsirup og sitron. Deilig og forfriskende drink, en herlig cocktail med sødme fra moden persimon. Tom Collins

Neppe et fruktfat

I butikkens bugnende utvalg kan du velge i alskens saftige herligheter: Skinnende blanke epler, velduftende mango, røslige meloner, lodne kiwier, lubne druer og rubinrøde granatepler. Men en frukt blir som regel  forbigått og forsømt, nemlig den unnselige kakifrukten. Persimon, denne oransje frukten som snarere er et forvokst bær, er fruktverdenens grimme ælling med et oppsyn i krysningsfeltet tomat, plomme og eple. En fremmed frukt på fatet, et uestetisk utskudd unntaksvis utvalgt og sjelden spist.

Sku ikke hunden på hårene

Persimon, også kalt kaki eller sharon, dukker først opp når høsten har blåst bladene bort, og holder stand et stykke inn i det nye året. Frukten forekommer i to utgaver: Som hjerteformet hachiya, kun spiselig når den er myk og bløt som en overmoden plomme, eller fyldig og fast i fisken ved navn fuyu. Stort sett er det førstnevnte du finner i fruktdisken, og som fullmoden er den en særegen, sødmefull delikatesse med et saftig fruktkjøtt vel verdt å vente på.

Din nye venn Tom Collins

Fruktkjøttets sukkulente, søte saft er suveren i salsa, syltetøy og til salt spekeskinke. Slett ikke å forakte i bakverk og desserter, men aller best i tospann med krydret sprit i en fizzy drink. Jeg lager cocktailsirup av persimonsaft og sukker, full av fruktig smak og behag blandet ut med god gin, syrlig sitronsaft og sprudlende vann. En Tom Collins smaksatt med fortryllende fruktig nektar, kledt i akvarellens skjøre pastell. En sikker vinner i festlige lag og på festens dag, en cocktail det er vanskelig å bare drikke én av.

Tom Collins med hjemmelaget persimonsirup

Skriv ut
Nok til: 7 dl Tidsbruk: 25 min

Dette trenger du

  • Persimonsirup: 4 modne persimon*, 5 dl sukker, 1,5 dl vann, 1 sitron
  • Collin Cocktail: 3 deler gin, 3 deler sirup, sodavann, isbiter, 1/2 sitron. Alternativ: Persimonskiver og knust rosépepper som garnityr

Slik gjør du

1

Persimonsirup: Skjær persimon i biter, fjern toppen. Bland frukt med vann, sukker, sitronskall og saft i en liten kasserolle. Kok opp og la småkoke i ca 20 minutter. Mos gjerne persimon med en potetstamper. La avkjøles og sil over sirupen på rene flasker. Holder seg i kjøleskapet i et par uker

2

Collin Cocktail: Hell sirup, gin, en skvis sitronsaft og is i et glass og rør godt om. Topp med soda og ønsket garnityr. Dette blir garantert ikke din siste cocktail!

Tips

* Når det gelélignende kjøttet nesten brister gjennom sitt gjennomskinnelige skinn kan du spise din frukt. En perfekt modnet persimon er myk ved trykk, nesten som en overmoden plomme.

Cocktail se alle

Nyhetsbrev