Bakverk/ Pizza/ Vegetarisk

Fantastisk flambert flatbrød

Tarte flambée også kalt flammekuchen, er en hvit pizza fra Alsace med skogssopp, tyttebær, gruyère og kesam.

Sopp er topp

Med høsten popper soppen fallosglad opp i skogen, og alle gastrohjerter gleder seg. Lite smaker bedre enn sjenerøse mengder steinsopp i en kremet risotto, fløtestuede kantareller, eller soppstuffing i fløyelsmyke pastaputer. Prøv skogens mykologiske overskudd i stuing og frikassé, paier, supper eller så enkelt som en toast toppet med smørssurret skogssopp. Men det aller beste jeg vet, er å slenge rause rasjoner skogssopp på en tynnkjevlet brødleiv, hurtig stekt i gloheit ovn. Pizza sier du? Niks, flammestekt terte!

Flammevennlig kake

Den tradisjonsrike tyskfranske retten flammkuchen er fra området Alsace, også kjent for choucroute og glimrende hvitviner. Flammkuchen er en svært tynn brøddeig som tradisjonelt ble skyndsomt stekt i en flammende varm, vedfyrt ovn. Franskmennene er også glad i bakverket, og kaller den løvtynne leiven tarte flambée, en brennheit terte toppet med fromage blanc og toppet med lardons og finskåret løk. Dette flatbrødet kan sies å være er det italienske bakverkets stamfar, forløperen til populisten pizza.

Oppgradert tarte flambée

En ekte tarte flambée kan gjerne jazzes opp med smeltet ost og skogssopp. Det freidige, froskespisende folkeslaget kaller et pimpet flatbrød gratinée når det tilsettes rikelig mender gruyère, og på fjongt fransk forestièr når skogssopp inkluderes i toppingen. For et traust norsk innslag kan du drysse tyttebær, disse runde røde rubinbærene, over det flate flammende brødet. Syren i bærene står seg suverent til fet, smeltet ost og soppens skogsaroma, og retten er en riktig hyllest til høstens’ gratis skattekammer. E güeter!

Høstlig tarte flambée med gruyère, skogssopp og tyttebær

Skriv ut
Nok til: 2 Tidsbruk: 1,5 t

Dette trenger du

  • Deig: 8 dl hvetemel, gjerne ekstra finmalt, 3 dl lunkent vann, 1/2 pose tørrgjær, 1 ts salt
  • Topping: 3-5 medium steinssopp eller blandet skogssopp, 150 g kvarg/kesam, 50 g gruyère, 1 fedd hvitløk, 1 sjalottløk, 1 klump smør, 1 neve tyttebær, timian eller rosmarin, salt og pepper. Alternativ 3 skiver bacon

Slik gjør du

1

Deig: Bland hvetemel, vann, tørrgjær og salt i en bakebolle, og kna i kjøkkenmaskin i 10 min. Dekk til og la deigen heve i bollen til dobbel størrelse. Del deigen i passe emner og kjevl ut til en veldig tynn leiv. Overfør til pakepapir, og legg på topping. Varm gjerne bakeplaten i ovnen

2

Topping: Skjær soppen i biter eller skiver, tørrstek i panne til soppen slipper vann. Tilsett finhakket løk og et knust hvitløksfedd, surr det hele med smør i 5-7 min. Smak til med salt, pepper og urter. Smør kvarg i et passe tykt lag på deigleiven, strø ost over og fordel sopp og alternativt baconbiter utover

3

Stek i 10 min på ovnens maksvarme, eller til kantene er gyldne og sprø. Ta ut og strø over urter, tyttebær, salt og pepper

vegetarisk se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg