Fermentering/ Sylting og hermetisering/ Tilbehør/ Vegetarisk

Sure sitroner gir salig mat

Sitron på tilbudssiden

De få gangene det er tilbud på økologisk sitroner, eller det har ankommet en kasse prima Amalfisitroner på butikken, ja så er jeg der – på hugget som en ivrig, sitruselskende gribb. Det er noe uimotståelig og gledesspredende over de solgule, ovale fruktene med læraktig skall, duftende av sol og eteriske oljer. Jeg fyller alltid en grådig bærepose av fargeglade, knudrede frukter, og går oppstemt hjem med en lykkelig visshet om at det venter meg noe godt.

Valgets bitre kvaler

Et glass fylt til randen med klirrende isbiter og sitronlimonade, søt, bitter, frisk og syrlig, er valget om det er sommer og varmt. Eller muligens en glatt og fyldig lemon curd hvis sukkertroller tar meg. Men oftest faller valget på syltede sitroner. Hamsteren og prepperen i meg hvisker lovnader om langvarig glede og kulinarisk nytelse ved et eventuelt scenario preget av naturkatastrofe eller atomkrig. Jeg ser for meg mine siste dager i kjellerboden, lykkelig suttende på en syltet sitron, og ta kvelden med stil og matglede.

Uventede egenskaper

For en syltet sitron har egenskaper du ikke umiddelbart vil gjette på helt av deg selv. Egenskaper forbi den sedvanlige sitronsmaken i saft eller skall. En opphøyd versjon med en kompleksitet og kvalitet det er vanskelig å beskrive med ord. Syltet er resultatet en sitron som i tekstur er mør og fløyelsaktig, i smak umanidyp, floral og livlig, med en zingy, intens karakter. Av alle hermetiserte behandlingsmåter man kan velge, er dette den absolutt enkleste metoden, og som i bunn og grunn ikke krever noe mer enn sitroner, salt og en porsjon tålmodighet.

Syltede sitroner i kjellerboden

Opprinnelig ble syltede sitroner bevart av samme grunn som alle andre hermetiserte ting; for å lagre og spise dem forbi sesong. Nå er sitroner å oppdrive på butikken året rundt, men la ikke det hemme deg i din søken etter en syltet sitron. Ved å preservere frukten på glass med salt og sin egen saft, vil det skje en aldri så liten fermentering, som gir den helt spesielle smaken, og sitroner med ekstra lang holdbarhet. Et glass i kjøleskapet nyter du godt av i et halvt år eller mer, og vil garantert gi deg mang en minnerik matopplevelse.

Husk å skyll sitronene fri for salt, og spis bare det aromatiske, parfymerte skallet. Sitronskall smaker superb i en martini, svimlende godt i en kjapp pastarett, tagine, stuinger, gryter, grynsalater, dressinger, aioli, eller bare direkte fra glasset, salig mumsende i kjellerboden.

Syltede sitroner

Skriv ut
Nok til: 3 glass Tidsbruk: 10 min

Dette trenger du

  • 5-6 økologiske sitroner
  • 5-6 ss jodfri salt
  • Rene sylteglass
  • Alternativ: Tørket chili hel eller flak, kanelstang, korianderfrø, laurbærblad, fennikelfrø

Slik gjør du

1

Vask sitronene

2

Skjær sitronene i 4 båter. Mange kutter av toppen og skjærer 2 snitt nesten gjennom sitronen. Men det er enklere å få sitronene oppi glasset hvis de er kvartet

3

Dryss litt salt over båtene og press godt ned i glasset. Skvis ut saften med f.eks en muddler. Saften skal dekke sitronene

4

Snu glassene 3-4 ganger i uken. Du kan nyte dine første syltede sitroner etter ca 4 uker, men de gule deilige blir best av å stå enda lenger

5

NB: Det er kun skallet som spises, gjerne skyll sitronene for salt før de nytes

tilbehør se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg