Pickles/ Sylting og hermetisering/ Tilbehør/ Vegetarisk

Sure syltede saftige slangeagurker

Hjemmelagde syltede agurker, også kalt sylteagurk, pickles og bread and butter, er enkelt å lage og smaker supert på brødskiva.

Lunken lidenskap

Agurken, denne vannholdige frukten i gresskarfamilien, er en grønn sak de fleste har et forhold til om enn mer av det nøytrale slaget enn lidenskapelig og euforisk eksaltert. Agurken er hverdagstraveren blottet for særpreg og karakter. Blodløs ordinær vekker den like stor pasjon og engasjement som en fuktig fjelltur i tåka, vassen rosenkål eller fribilletter til Haldenmesterskapet i orientering.

Gjenglemt grønnsak

Agurken er veggissverdenens trauste Skoda Octavia, frukten som går i ett med grønnsaksgardinet, er høflig omgjengelig og glir ubemerket inn i de fleste situasjoner. Gledesløst fri for kalorier dekorerer den leverposteiblingsen, sper ut salaten eller hurtigsyltes med et dryss salt og sukker. Men ikke sjelden er agurkens skjebne å havne halvspist i grønnsaksskuffen; en gjenglemt slimete sørgelighet mugnet i sitt grønnsakskondom.

Sur sylteagurk

Ved nærmere ettersyn er agurken en ganske vakker frukt, glatt og mørkegrønn i hy, fruktig fallosformet, saftig og spenstig. Og bak sitt tilsynelatende anonyme førsteinntrykk skjuler det seg både temperament og vitalitet. Kle opp agurken i sødmefull eddiklake smakssatt med urter og krydderier, og den grønne trauste transformeres til et begeistret bekjentskap. Som pickles er agurken intens og livlig, milevis fra den tilforlatelige, familiære grønnsaken forlatt myk og medtatt i sitt plasthylster.

Syltede agurker med løk og dill – Bread and butter pickles

Skriv ut
Nok til: 3 glass Tidsbruk: 4 t

Dette trenger du

  • Ingredienser: 2 økologiske slangeagurker eller squash, 1 stor løk, 1 neve dill, 1 dl salt. Alternativ: 1 god neve grønne snittebønner
  • Lake: 3,5 dl hvitvinseddik, 1 dl vann, 1 dl sukker, 4 ss salt, 1 ss hele pepperkorn, 1 ss hele sennepsfrø, 1 klype chiliflak

Slik gjør du

1

Kutt agurker og løk i tynne skiver på mandolin, skjær snittebønner i tynne, skrå biter

2

Bland grønnsakene med salt og la stå i en sil i 3,5 t

3

Skyll blandingen godt i kaldt vann, kryst ut så mye vann som mulig

4

Bland i hakket dill

5

Rør sammen alle ingrediensene til laken i en kasserolle, kok opp og smak til med ev mer eddik, sukker eller salt

6

Fyll varme, steriliserte glass* med grønnsaksblandingen, fyll på kokende lake til toppen

7

Skru på lokk og la stå til avkjøling. Hermetiseres ikke innholdet, må glassene kokes i 5-10 min i en gryte toppet med vann

Tips

* Glassene steriliseres i ovnen på 120 grader i 20 min, plasser glassene i en bakke med 2 cm vann.

pickles se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg