Den grønne favoritt
Grønnkålen sies å være en supergrønnsak, en høyst spiselig cocktail av antioksidanter, vitaminer, mineraler og kostfiber, så fattig på farlige kalorier at det nesten er for godt til å være sant. Fra å være et grufullt, ihjelkokt innslag på 70-tallets middagsbord, har den næringsrike kålen feid inn som en vital vestavind og tatt veganere, paleoentusiaster og lavkarboidealister med storm. Spiselig rå, smakelig varmebehandlet og med en rekke retter på repertoaret, har grønnkålen eglet seg opp i hvermannsens handlekurv.
Fristende hagevenn
Personlig har jeg et anstrengt forhold til det meste som blir erklært så sunt at det fremstår som gledesløst og gørr kjedelig. Men med rette mengder fett og fristelser blir grønnkålen en venn jeg kan tolerere i kjøkkenhagen. Sprø grønnkålchips overdrysset med havsalt og en helsefremmende klunk olivenolje, er snacks som appellerer selv til tightsbekledte helsedisipler i yoga-askese. Grønnkålen er også selvsagt i en mettende ribollita og overraskende lekker som pesto. Men best blir bladgrønnsaken i en velsmakende pai fylt med salt ost, egg og aromatiske urter.
Spennende spanakopita
I Hellas ble jeg forført av en gresk sjarmør jeg slett ikke kunne glemme her hjemme. Ferieflørten var uimotståelig tiltrekkende, fristende og syndig: Gatematen Spanakopita vant mitt gastrohjerte, paien med det saftige indre og det sprø ytre av oljeinfusert filodeig. Filodeigens papirtynne ark gir en delikat tekstur, og oljen gjør det hele til en lastefull opplevelse. En ekte Spanakopita skal være kompakt, sukkulent og velkrydret av urter og fetaost med en jordlig smak av bladgrønnsaker. Vanligvis fylt med spinat, men mangold og grønnkål løfter den greske hjerteknuser til akropolitiske høydedrag. En håndholdt greker til hverdag og fest, en ferieflørt du garantert inviterer med deg hjem.
Gresk pai med grønnkål og mangold – Spanakopita
Skriv utDette trenger du
- 1 rull filodeig
- 300 g renset grønnkål, spinat eller mangold
- 1 løk
- 1 hvitløksfedd
- 1 egg
- 150 g feta
- 300 g cottage cheese
- 50 g smør eller olje
- Salt og pepper
- 1 håndfull urter, f.eks timian, oregano, gressløk, persille
Slik gjør du
Rens bladgrønnsakene for stilk og bladnerver
Blansjér i kokende vann, sil av og kryst ut vannet
Finhakk løk og hvitløk, svett av i en panne med olje
Finhakk bladgrønnsakene, bland alle ingrediensene i en bolle med unntak av filodeig og smør
Klipp filodeigen i kvadrater som er tilpasset muffinsformen, f.eks 12 x 12 cm
Smelt smør, pensle hvert ark med fett og legg arkene oppå hverandre, 4 flak totalt per porsjon. Bruk gjerne bakepapir som underlag
Pensle formen med smør eller olje
Klem 4 penslede flak i hver enkelt muffinsform, dytt deretter 1 ss fyll i hver form
Bak i 25-30 min i ovn på 200 grader
vegetarisk se alle
-
20. april 2018 -
25. mars 2018 -
9. februar 2018