Kosemat/ Vegetarisk

Søte poteter, små esler og lefsegodt

Burrito med ferskost, ris, søtpoteter, habanerosalsa og pico de gallo

Eselfri burrito

Burrito betyr lite esel på spansk, og henviser til de innrullede byltene eslene bar på, som i et Hamsunsk sultdelirium fjernt kan minne om en rullet tortillalefse med fyll. Vil du gjøre burritoen eselfri, er vegetariske alternativ som søtpotet og gresskar ikke bare mettende, men også så tullete godt at du aldri vil se deg tilbake igjen.

Søtpotet

Den Sør-Amerikanske poteten er en luring. Verken potet eller spesielt sukkerholdig, er den en navnemessig bedrager. I Mexico, landet vi skåler for i tequila og fordømmer dagen derpå, kalles søtpoteten camote, hvilket kan bety guttekjæreste. Enkelt er det å utvikle varme følelser for poteten som ikke er noen potet, uavhengig av diettlegning. Sødmefull og snill, liketil og ukomplisert er jeg klar for en flørt når som helst.

Lekker lefsegodt

Tortilla er et pannekakeaktig, ugjæret brød med funksjon som et gastronomisk hold-in undertøy, det spiselige omslaget som holder alle godsakene på plass. Den håndtholdte burrito er utbredt i nordre Mexico, men om mulig enda mer populær utenfor landets grenser og hyppig fortært på fredager her nordpå. Oftest laget av hvete, og noen ganger av maismelet masa harina. Hvis du får ånden må du gjerne lage egne tortillas, men jeg kjøper lefsa mi på butikken.

Få tak i de største lefsene det er å oppdrive. Less på frisk kålsalat, refried beans, smørinfusert ris, pico de gallo, avocado, ferskost og habanerosalsa i tortillaen, svøp inn i alufolie og hogg inn. Jeg lover deg, det blir ikke bedre.

Søtpotetburrito

Skriv ut
Nok til: 4

Dette trenger du

  • Søtpoteter: 5 søtpoteter eller 2 søtpoteter og 1 lite flaskegresskar (butternut squash), olje
  • Krydderblanding: 2 ts chilipulver, 1 ts chiliflak, 1 ts tørket oregano, 1 liten klype av hver: malt spisskummen, korianderfrø, kanel og nelllik, røkt paprika, salt og pepper, se også hjemmelaget tacokrydder
  • Ris: 3 dl langkornet eller bombaris, 3 dl vann, 1 ts gurkemeie og 2 ss smør
  • 2 dl refried beans

Slik gjør du

1

Sett ovnen på 200 grader

2

Del søtpotetene og/eller gresskar i biter

3

Vend bitene i olje, krydder, salt og urter i en ovnsform

4

Stek møre i ovnen, ca 30 min

5

Kok ris med gurkemeie, ferdigkokt fluffes den opp med 2 ss smør

6

Lag refried beans, bruk gjerne ferdigkokte bønner f.eks fra boks

7

Pakk tortillalefsene i folie, og varm med i ovnen de sist 5 min

8

Legg ut en lefse på aluminiumsfolie, topp med alle ingredienser til den nesten ikke lar seg rulle igjen, alumiumsfolien holder formen. Del i to og nyt verdens beste burrito

Tips

Burritoen er like god kald som varm, så dette er nisteemne av ypperste sort.

kosemat se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg