Syltetøy/ Sylting og hermetisering/ Tilbehør/ Vegetarisk

Syltede solmodne sommerbær

Deilig solbærsyltetøy med smak av mynte

Kjær i sommerens bær

Sommeren er årstidenes utemmede ungdom; sprelsk, kortsindig og selvopplevd udødelig. Men sommerens overflod av grønt, urter og bær er dessverre forgjengelig, for en alminnelig norsk sommer er på retrett nesten innen den er kommet i gang. Derfor er det et must å preservere sol, varme og sødme på glass til tider hvor søvnløse pastellnetter, grillkvelder i osen og badetemperatur langt under komfortgrensen har blitt et fjernt fata morgana.

Mormors solbærsyltetøy

Bringebær, jordbær og moreller kan sies å være bærverdenens Kardashians. Men det svartlilla, kulrunde solbæret triller utenfor det gode selskap, og er like tidsmessig trendy som på P1’s Morgenandakt. Solbæret er bæret med mormorstatus, ofte oversett, sjelden spist og nesten neglisjert. Men det finnes knapt noe vakrere enn tunge ranker av modne, blanke bær, intenst duftende av sol og sommer, bristeferdige av saft og smak.

Solrikt syltetøy er sommer på glass

Lider du av skjørbuk, muskelkramper og forstoppet fordøyelsessystem, kan det lille bæret være løsningen på dine kroppslige kvaler, rik på C-vitamin, kalium og kostfiber som det er. Men solbær smaker også himmelsk som syltetøy, gelé, sirup og saft, eller likør som crème de cassis. Lag gjerne syltetøy på solbær og kusinen rips, eller hiv oppi noen myntekvister for å friske opp den sjenerøst søtladne sommerssaften. For all del, ikke overse det beskjedne bæret, et åpnet glass solbærsyltetøy midtvinters vil gi deg akkurat den smaken av sommer du trenger.

Solbærsyltetøy med mynte

Skriv ut
Nok til: ca 8 glass Tidsbruk: 1 t

Dette trenger du

  • 4 l solbær, alternativ 1 l rips
  • 1 l sukker
  • 3 dl brunt sukker
  • 4 kvister mynte
  • ½-1 sitron
  • 1 dl vann

Slik gjør du

1

Rens solbær for blad og stilk

2

Kok opp vann, mynte og bær, la koke i ca 20 min eller til skinnet har myknet

3

Fjern mynte, tilsett gradvis sukkeret og kok videre i ca 25 min til syltetøyet har oppnådd ønsket konsistens*

4

Smak til med sitronsaft, hell på steriliserte, varme glass**

Tips

* Test konsistensen ved å legge en teskje syltetøy på en kald tallerken i kjøleskapet. Syltetøyet er ferdig hvis det holder formen.
** Glassene steriliseres i ovnen på 120 grader i 20 min, plasser glassene i en bakke med 2 cm vann. Når glasset med innhold avkjøles, vil du høre et "popp". Det vil si at glassene er vakuumert og holder seg lenge i skapet.

syltetøy se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg