Et måltid på stående fot
Japanerne er et iherdig, arbeidsnarkomant folk med en fritidstørrelse uforståelig for en nordmann godt vant til sommertid, langhelg på hytta, avspasering og pappaperm i Spania. Og hverdagsmaten er preget av fritidsproblemet, eller snarere arbeidsproblemet: Maten skal være kjapp å lage, lett tilgjengelig og lynsnart fortært. På de fleste togstasjoner i Tokyo finner du stående spisesteder tachigui soba – sobanudelbarer hvor travle japanere kan hive i seg kjappe nudler mens toget valser inn på perrongen. Nudlene er rimelige, raske og robuste – den ideelle hurtigmat.
Falske nudler
Soba そば er et homonym og kan bety både nært og nudler, og henviser til de gråbrune nudlene laget av bokhvetemel. Til tross for navnet er bokhvete slett ikke hvete, og er heller ikke er klassifisert som korn. Men bokhveten har tilnærmet samme bruksområde og kalles derfor pseudocereal, som på godt norsk betyr juksekorn. I stedet er bokhvete beslektet med engsyre og rabarbra, noe som er like innlysende og logisk som f.eks flytevester på et fly.
Sommer som vinter
Bokhvetenudler blir begjærlig konsumert i Nord-Japan og Tokyo, hvor klimaet er kjøligere og bokhveten vokser villig. Kalde bokhvetenudler er gjengs i den fuktige, japanske sommervarmen, men om vinteren inntas nudlene i en klar, rykende varm buljong. Bokhvetenudler smaker også fremragende i en sval sommersalat, med nøttete kikerter, bakt blomkål, sesamrik tahinidressing og sprø nykål – en suveren sommerfest i salatbollen. Nyt den norske fellesferien, og spis nudlene akkurat så sakte som du ønsker, da smaker de aller best.
Sobasalat med bokhvetenudler og tahinidressing
Skriv utDette trenger du
- 300 g bokhvetenudler soba
- 1 boks kikerter á 250 g netto
- 1 lite blomkålhode
- 4 vårløk
- 1/3 nykål
- Valgfrie urter: Gressløk, mynte, persille, oregano
- 1 dl tahinidressing
- Sitronsaft
- Salt og pepper
- Alternative ingredienser: Edamame, squash, gulrot, kokt egg, røkt makrell, laks, avocado
Slik gjør du
Kok nudlene etter pakkeanvisning, skyll i kaldt vann og sil av
Lag tahinidressing, tynn ut med ekstra vann hvis dressingen er for tykk
Kutt av små buketter og rist blomkål i en panne
Skjær kål i tynne strimler, vårløk i skrå ringer
Vend sobanudlene i tahinidressing og bland inn alle ingrediensene. Topp med urter og en skvis sitronsaft
vegetarisk se alle
-
20. april 2018 -
25. mars 2018 -
9. februar 2018