Selleri, en lidenskapsløs affære
Stangselleri er den grønnsaken jeg har hatt et mest likegyldig og umotivert forhold til. Den er en nødvendig råvare i en mirepoix*, buljong, saus eller kraft, men på egen hånd slett ikke eslet for lidenskapelig begeistring og besnærende egenskaper. Det nærmeste jeg har kommet et glimt av hengivenhet, er i en Bloody Mary med dobbel vodka.
Et pussig paradoks
Selleri som snacks er et pussig paradoks, et fjottet påfunn fra 80-tallet. Helsestangen smurt inn med ostekrem, som prydbusk i et stusselig glass tomatjuice uten blodig stenk og tabascosnert. Stangsellerien var den venneløse saken på bunnen av grønnsaksskuffen. Slapp, gulaktig og uinspirerende ble den alltid valgt til sist i leken.
Nød lærer tomt kjøleskap å lage mat
Det var i nøden jeg fant trøst og en gryende affeksjon til stangsellerien. Denne toårige urten med den anemiske grønnfargen lå ensom på bunnen av kjøleskapsskuffen og tryglet om en sjanse. Og du som den evnet å begeistre, selv uten vodkahjelp!
I kokeboka Lucky Peach Presents 101 Easy Asian Recipes opptrer den som Spicy Cold Celery. Tittelen minner om noe som allerede er avgått ved døden, men smaken er vigorøs og høyst levende. Oppskriften er modifisert og koreanifisert, men sammen med en bolle ris fortrinnsvis tilberedt som sushiris, er dette en rett du vil elske med hele ditt gastrohjerte.
Sterk selleri i chilidressing
Skriv utDette trenger du
- 5 stilker selleri
- 1 ss soyasaus
- 1 ss sesamolje
- 1 ss riseddik
- 1 ts brunt sukker
- 1 ts sambal oelek eller gochugaru
- 1 ts koreansk gochujang
- Alternativ: Bytt sukker og vanlig soyasaus med ketjap manis
Slik gjør du
Kutt sellerien på skrått i tynne skiver
Bland sammen alle ingrediensene til sukkeret er oppløst
La stå i noen minutter
Blir enda bedre etter et døgn i kjøleskapet
Tips
Selleri smaker også fortreffelig i en vanlig wok.
*Kokketips: Mirepoix, soffrito, suppengrün er en blanding av finhakket løk, gulrot og selleri som varsomt stekes i olje eller smør, og som fungerer som en smaksbase i mange retter, supper, sauser og kraft.
tilbehør se alle
-
10. mai 2022 -
7. mai 2022 -
10. april 2022