Bakverk/ Dessert

Spektakulære, saftige scones

Luftige og sprø scones med blåbær og kulturmelk.

Scones – bakverdenens bastard

Av alle bakverk i denne verden, virker en scones som den mest ubegripelige baksten. Jeg forstår deigleiven som gir meg pizza, et seigt surdeigsbrød, bagels eller pretzels, luftige boller, kaker, bao eller sprø kjeks og knekkebrød. Men scones, dette stykket bakverk som verken er kake, kjeks eller brød, er bakerstandens bastard. Det uklassifiserte utskudd er likevel elsket og begjærlig konsumert av briter og helsebevisste småbarnsmødre i løpetights på hektisk lunsjraid.

Teatime treat

En scones’ fremste fortrinn er mangel på elting og hevetid, ettersom gjær er byttet ut med bakepulver. Den opprinnelige skotske kjappis, takkebakt og havresunn, er et sjumilssteg fra nåtidens scones laget på solide mengder smør og hvetemel, ofte sunnhetsbedragersk fylt med tørkede bær, spelt og havreflak. Britene på sin side elsker sine søte scones luftige og smørsmulete, fylt med den feteste clotted cream, perfekt akkompagnement til afternoon tea.

Perfekte scones

Scones er et elsk eller hatbakverk. De smaker for sunt til å være bolle, for usunt til å være rundtstykke. Dette bakeriske dilemma gjør de til et sjeldent besøk på mitt kjøkken, men de er kjappe og enkle å lage, og nybakte scones både gleder og imponerer lettpåvirkelige venner. Heldigvis blir scones best av å gjøre minst mulig med deigen, og slik har de eglet seg inn i mitt baksterepertoar. Som en teatime treat er de uforglemmelige, påsmurt et liberalt lag gyldent smør og bærrikt, hjemmelaget syltetøy.

Luftige scones med blåbær og kulturmelk

Skriv ut
Nok til: 16 stk Tidsbruk: 40 min

Dette trenger du

  • 7 dl hvetemel, alternativt bytt ut 2 dl med sammalt hvete
  • 1 dl sukker
  • 1 ts salt
  • 5 ts bakepulver
  • 1 ts natron
  • 100 g kaldt smør
  • 3,5-4 dl kulturmelk
  • 2,5-3 dl blåbær
  • 1 ss revet sitronskall
  • 2 ss demerarasukker til topping

Slik gjør du

1

Bland alle tørre ingredienser samt sitronskall i en bakebolle

2

Tilsett gradvis kaldt smør i terninger, kjør i kjøkkenmaskin til finsmuldret

3

Hell i kulturmelk, deigen skal være løs men samlet

4

Hell over på en melet flate, og del deigen i to

5

Bland forsiktig i blåbær, og samle deigen til to runde leiver på ca 2,5 cm høyde

6

Del leivene i 8 deler med en melet kniv

7

Legg på bakepapirkledt ovnsplate, og dryss over sukker

8

Bak i 200 grader i ca 20 min

bakverk se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg