Fjærkre/ Grillmat/ Kjøtt

Indonesisk kjærlighet på pinne

Grillspyd, kyllingspyd, satayspyd, kjært barn har mange navn. Deilige grillede satayspyd med kylling, thailandsk eller indonesisk. Serveres med sataysaus, tykk peanøttsaus.

Spydmester

Å bli grillmester i dag er en kompleks affære hvor man må beherske mangfoldige metoder, teknikker, utstyr, kulltyper og smakstilsetninger. BBQ low & slow har gjort hot wings, smoked pulled meat, ribs’n racks og beer can chicken til allmenn grillspise. Men i tiåret hvor Nokia 3310 regjerte, var grilling en begripelig foreteelse, og en pen stabel mixed grillspyd nok til å krones grillkonge. Det var et spyd dømt til ujevn steking, trepinner fylt med fargerike og forkullede grønnsaker, tørrstekt kjøtt og rå sopp, men likevel elsket helgekos og sommerlig grillstas.

Grillet kjærlighet på pinne

Men det er vanskelig å glemme sin første forelskelse. Dessuten frir grillet mat på pinne til ethvert infantile huleboerinstinkt, blottet for bestikkbruk og bordmanerer som de er. Japanerne elsker sine håndholdte yakitori, stutte pinner fylt med kjøtt og innmat glasert med klissen tare. Tyrkerne nyter kjøttspydene shish kebab og köfte, og souvlaki er billig, genuin gresk gatemat. I Indonesia blir møre kyllingstykker stekt på spett over glødende grillkull, saftig sataykylling sate ayam, ofte solgt som lettspiselig gatesnacks.

Spiddet fastfood

Satayspyd er en kjapp kjærlighetsaffære, og det spiddede, marinerte kjøttet trenger bare noen fattige små minutter over grillkullet. Ved å bytte ut mager kyllingfilet med det fetere lårkjøttet, unngår du også tørr tristesse og flau fingermat. Spydene er best dyppet i tykk og fet sataysaus med kokosmelk og peanøtter, og er en håndholdt kjærlighet på pinne du lett kan innta grilltronen med uten studiepoeng i barbecuologi.

Saftig satayspyd med peanøttsaus

Skriv ut
Nok til: 4 Tidsbruk: 4 t

Dette trenger du

  • 600 g kyllinglårkjøtt
  • Marinade: 1 hvitløksfedd, 1 chili, 2 ss soyasaus, 1 ss sesamolje, 2 ss sambal oelek, 1 ss fiskesaus, 1 ss honning, 1 ss ketjap manis, 1 lime, salt og pepper
  • Garnering: 1 neve peanøtter, 1 chili, koriander
  • 1 dl sataysaus

Slik gjør du

1

Skjær kjøttet i passende biter

2

Bland sammen alle ingrediensene, smak til med salt, pepper og limesaft

3

Mariner kyllingen i min 1 t, gjerne over natten i kjøleskap

4

Legg trespydene i vann i 20 min

5

Tre kjøttet på pinnene

6

Stek på grill eller grillpanne på høy varme i ca 3 min, snu av og til

7

Server med lime, koriander, chili, peanøtter og sataysaus

kjøtt se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg