Saus og dressing/ Tilbehør/ Vegetarisk

Sausen du er nøtt til å smake

Peanøtter, rød curry, kokosmelk gir en nydelig peanøttsaus, også kalt sataysaus, som passer til vietnamesiske vårruller eller satayspyd.

Helt nuts

Mitt forhold til peanøtten er ganske likegyldig og snever, og begrenser seg til nøtter omhyllet i chiliskorpe, snacks som komplementerer en kald øl ved bardisken. Den lille, fete nøtta oftest ristet i salt er konsistensmessig vanedannende, men ellers et hverdagslig og trivielt bekjentskap. I selskap med de mer eksotiske nøttene macadamia, pekan, cashew og valnøtt, blir peanøtten aspiken på koldtbordet. Valgt sist og spist kun i nøden. Jeg har til dags dato aldri truffet noen som hviner i opprømt fistel og går helt nuts over en pose peanøtter, kanskje med mindre de heter Polly eller Superlangbein.

En botanisk bedrager

Men peanøtter er eslet til større ting enn kun å være alkoholens medsammensvorne ledsager og matalibi. Den er uunnværlig i matlaging, som olje eller knuste nøtter til smakssetting av sauser, desserter og godteri. Og for å få det på det rene: Peanøtten er beint ut også en botanisk bløffmaker. Like mye nøtt som quorn er kjøtt, den Sør-Amerikanske juksenøtta er en belgfrukt i erte- og bønnefamilien og er rett og slett en bønne kamuflert som nøtt.

En nøtt i sausen

Sør-asiatene har trykket bløffnøtten til sitt bryst, og bruker peanøtt hyppig i maten. Saus tilberedt av ristede eller bakte peanøtter, er en velkjent klassiker best kjent som sataysaus. Den tykke, rike sausen passer perfekt som dipp til fingermat eller grillet kjøtt, som saus over nudler, ris og i wokretter. Sataysausen smaker like godt varm som kald, og er himmelsk til ferske, vietnamesiske vårruller eller i en vietnamesisk baguette bánh mì. Sausen er så god at det er umulig å ikke skrape bollen ren med fingeren, og du vil ved siste pekefingerslikk angre på at du ikke laget en større porsjon.

Sataysaus: Peanøttsaus med kokosmelk

Skriv ut
Nok til: 4 Tidsbruk: 15 min

Dette trenger du

  • 2,5 dl god kokosmelk
  • 4 ss peanøttsmør
  • 2 ss red curry paste
  • 1/2 dl vann
  • 2 ss epleeddik
  • 1 ss sukker
  • Alternativ: 1 neve usaltede peanøtter

Slik gjør du

1

Bland alle ingrediensene i en liten gryte

2

Varm opp under omrøring

3

La koke i et par minutter mens du pisker sausen glatt

4

Juster med mer vann om du ønsker tynnere saus

5

Smak til med evnt mer sukker eller eddik

6

Ønsker du mer tekstur, tilsett en neve knuste, usaltede peanøtter.

Tips

Ikke kast restene! Bruk den som smørbar saus på en sandwich, kondiment til en bánh mì eller sammen med mør roastbiff.

saus & dressing se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg