Gryterett/ Husmannskost/ Kjøtt/ Vegetarisk

Hamsterens bønnegryte

Toscansk bønnegryte, salsiccia e fagioli eller fagioli all'uccelletto con salsiccia, er varmende og mettende. Kremet bønner og saftig fennikelpølse.

Hamstringsdilla

Ja så har det skjedd igjen. Hamsteren i meg, dette ivrige alter egoet utstyrt med romslige handlenett og årvåkent blikk for lagringsverdige matvarer, har atter en gang materialisert seg. Med en abnormal begeistring for et skafferi stappet til randen av tørrvarer, har jeg ukontrollert og med et minimum av impulskontroll dratt på handletokt.

Mammutsalg

Resultatet av ekspedisjonen ender som regel i svette kamper med overfylte poser, nakkestrekk og lange apearmer. Men når skapet på ny framstår som et Amaltheias horn av bønner, erter, linser, ris og mel, fylles jeg av en tilfredsstillende trygghet over å vite at tross apokalypse, kataklysme eller søndagsstengte butikker, overlever jeg en stund til. Jeg innbiller meg at mennesket i kvartærtiden må ha følte noe tilsvarende etter å ha knertet en mammut, og beskuet det enorme kjøttfjellet for konsumpsjon og matglede langt inn i neste istid.

Ta deg en bønne

De elfenbenshvite, italienske bønnene kalt cannelini er en av mine kjære favoritter. Kremet i konsistens smaker de fortreffelig dekket i dyp og fyldig tomatsaus, parfymert med aromatisk salvie og hvitløk. Denne gryta er i utgangspunktet vegetarisk, og smaker deilig på et stykke ristet surdeigsbrød. Men aller best synes jeg den toscanske bønnegryta blir i tospann med fennikkelpøsa salsiccia. Oppskriften er enkel, men resultatet blir så oppsiktsvekkende godt, at ditt første hamsterfrø definitivt vil slå rot og spire velvillig.

Toscansk bønnegryte med pølse – Fagioli all'uccelletto con salsiccia

Skriv ut
Nok til: 4 Tidsbruk: 20 min

Dette trenger du

  • 450 g tørkede bønner (cannellini eller borlotti ), eller 4-5 bokser hvite bønner
  • 3,5 dl passata
  • 1 dl vann
  • 1 ss tomatpuré
  • 3 hvitløksfedd
  • 1 neve salvie og alternativt rosmarin
  • 1 liten løk
  • Et nyp salt, pepper og rørsukker
  • Alternativ:
  • 50 g pancetta eller bacon
  • 300 g saftig pølse med høyt kjøttinnhold, helst salsiccia

Slik gjør du

1

For tørkede bønner: Bløtlegg over natten, kok møre i 1-1,5 t

2

Finhakk løk og hvitløk, skjær pancetta i biter

3

Stek pølsen gylden, legg til side

4

Stek pancetta, løk, hvitøk og urter i noen minutter

5

Tilsett tomatpuré, rør om

6

Hell over bønnene, vann og passata

7

Smak til med salt, pepper og sukker, dytt pølsa godt nedi bønnestuingen og la putre i ca 10-15 min

8

Dette smaker så uendelig mye bedre enn den beskjedne oppskriften gir inntrykk av!

vegetarisk se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg

Ingen kommentarer

Legg igjen en kommentar