Bønnespisernes suppe
Toscana, denne turistkarismatiske italienske regionen kjent for sølvgrønne olivenlunder og vinranker akkompagnert av bølgende åser og sypresser, er et tilholdssted for bønnespiserne, mangiafagioli. Dette hardtarbeidende, smålåtne folkeslaget holder sine bønner kjært til sitt bryst, og drar etter sigende sjelden utenlands uten en pose tørkede bønner i bakhånd. Bønnene, også kalt fattigmannskjøtt, er en ypperlig kilde til proteiner, og er en grunnleggende næringskilde i cucina povera – husmannskosten, maten for de fattige. I dag er det mer et valg fremfor økonomiske årsaker, og dreier seg om enkle, smakfulle måltider laget på ferske kvalitetsråvarer uten komplisert krydring eller tilberedning.
Ribollita – gjenkokt komfortmat
Bønnene er hverdagskost i støvlelandet, alminnelig inntatt med hvitløk, salvie og liberale mengder olivenolje på ristet brød, flottet til med pølse fagioli con salsiccia, stuet med modne tomater fagioli all’uccelletto, eller servert som den tradisjonelle bønnesuppen la ribollita. Toscanas suppekjendis er komfortmat på sitt ypperste, en nærende og mettende suppe på bønner, svartkål cavolo nero, grønnsaker og restebrød. Navnet avslører en gjenoppvarming av suppen, tradisjonelt på restene av forgående dags minestronesuppe.
Høstfavoritten
Ribollita er min absolutte favorittsuppe og trøstemat deluxe de dagene himmelens sluser har åpnet seg horisontalt, kollektiven er stappfull av dryppende triste medtransportører i zombiemodus, og køen på butikken er snegletreg. Jeg velger meg den fete, kremete bønnen borlotti, vakkert marmorert i purpur, magenta og krem. Hiv oppi en skalk parmesan og grønnsakene kjøleskapet kan tilby, og du har en suppe full av kraft og saft, lindrende for sjel og tel. Det er et smakfullt glimt av olivenlunder, bølgende vinåkre og vaiende kornaks på en trøstesløs og hustrig høstdag.
Toskansk bønnesuppe – Ribollita
Skriv utDette trenger du
- 250 g cannelini- eller borlottibønner
- 200 g svartkål cavolo nero, grønnkål eller savoykål
- 2 gulrøtter, 2 poteter, 1 squash, 1 løk, 1 selleristilk*
- 1 hvitløksfedd
- 3 dl passata
- 1 l kraft eller vann
- 1 skalk parmesan
- Olivenolje
- 1 klype peperoncino
- Salt og pepper
- Sjenerøst med urter: Rosmarin, timian, oregano, salvie, laurbærblad
Slik gjør du
Bruker du tørkede bønner, vann ut over natten
Finhakk løk, hvitløk og selleri, kutt gulrot, squash og potet i mindre biter
Svett løk, selleri og gulrot i en klunk olivenolje
Tilsett hvitløk, squash og potet, la surre med i et par minutter
Hell i all væske, urter, parmesan, peperoncino, bønner, salt og pepper
Småkok i 1 time, eller til bønnene er møre
Tilsett grønnkål de siste 20 minuttene**
Server med god olivenolje, revet parmesan og surdeigsbrød
Tips
* Veiledende ingredienser. Bruk det du har for hånden og det du liker aller best!
** For en tykkere konsistens som ligner stuing, kan noen av bønnene moses og røres ut i suppen. Eller du kan røre inn brød som tykningsmiddel.
vegetarisk se alle
-
7. mai 2022 -
11. april 2022 -
10. april 2022