Siderett/ Tilbehør/ Vegetarisk

Stek deg en bønne

Refried beans, meksikansk bønnemos, frijoles refritos, pintobønner på grønn bakgrunn

Refried beans – din nye meksikanske amigo

Frijoles refritos betyr godt stekte bønner, hvilket er et relativt misvisende navn ettersom det er lite steking men snarere mosing involvert i prosessen. Oftest titulert som refried beans, er denne bønnemosen et fast innslag i mange meksikansk retter. Den fregnede pinto er den foretrukne bønne, men her hjemme er det enklere å få tak i den rustrøde bønnen med navn etter et indre organ. Hvilken bønne du velger spiller egentlig mindre rolle, men en vellaget skål med bønnemos vil garantert bli din nye, Sør-Amerikanske venn.

Fet bønneboling

Refried beans kunne vært alle vegetarianeres fredagstacofavoritt. Men denne rakkeren er tradisjonelt tilsatt rikelige mengder lard, altså smeltet svinefett, hvilket er et no go for folket i kjøttsølibat. Lard gir en mos med fortryllende fylde og fløyelsaktig tekstur som smelter på tungen. Men du kan bole bønnene ytterligere opp ved å bytte ut svinefett med den nære slektningen baconfett, eller ta den helt ut med andefett. Fettet fra dette vaggende, kvakkende fjærkreet er så delikat og rik på smak, at en skje eller fem omgjør det meste den smelter sammen med til kulinarisk gull.

Freestyle bønna

Refried beans er i bunn og grunn bare en ekstremt god og smakfull bønnepuré. Det er en herlig siderett du faktisk står helt fritt til å style som du vil. Prøv frijoles refritos med karamellisert løk eller chorizo, en neve søte maiskorn eller toppet med ost.

Det meste blir godt, og bønnemosen smaker alltid fortreffelig i en quesedilla eller burrito, utmerket som dipp eller som snacks på en toast toppet med koriander og olivenolje. Hva du enn gjør, lag for all del en rikelig porsjon. Det blir helt sikkert flere enn deg som får en ny, meksikansk bestevenn.

Refried beans

Skriv ut
Nok til: 8 Tidsbruk: 30-90 min

Dette trenger du

  • 500 g tørkede kidneybønner
  • 2 løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 6 ss andefett
  • 1/2 lime
  • 1 laurbærblad
  • 4 ss tørket oregano og timian
  • 1 kvist rosmarin
  • 3 chili fersk
  • 1 klype chiliflak

Slik gjør du

1

Legg bønnene i godt med vann over natten, husk at de eser ut

2

Kok bønner med 1 grovt hakket løk, 2 chili, laurbærblad, rosmarin, oregano og timian i ca 1,5 t. I trykkoker tar det 20 minutter. Med trykkoker kan du hoppe over punkt 3. Du trykkoker løk, bønner, hvitløk, krydder, urter og chili. Hell av litt vann, tilsett andefett og følg punkt 4 og 5.

3

Finhakk 1 løk, 1 chili og feddene med hvitløk. Svettes i panne med andefett og chiliflak.

4

Tilsett kokte bønner, mos med stavmikser eller potetstamper til en grov puré. Tilsett litt kokevann for en løsere konsistens

5

Smak til med salt, pepper, oregano og limejuice

Tips

Det går fint å fryse ned porsjoner av bønnemosen i zipposer eller små beholdere.

tilbehør se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg