Snacks/ Vegetarisk

Forførisk freidige reddiker

Kinesarane kjem!

Det er ikke bare chop suey vi kan takke kineserne for. Reddiker er også en strålende spise som kommer fra Kina. Om våren er det de lyserøde, lubne noe av det første som dukker opp av jorden. Og Maos små røde har fullstendig sjarmert seg inn i mitt gastronomiske univers. De er nøysomme, spirevillige og så enkle å dyrke at selv barnehagebarn har skjønt tegningen. Fullpakket av smak løfter de selv en flatklemt matpakke med svett ost.

Salatens råtass

De røde små er ikke så uskyldige som de tilsynelatende ser ut. Reddiker er salatens råtass, de som gir kaninfôret et friskt fraspark av pepper. Intense, friske og saftige i smak – reddiker burde være alles snadder. Likevel er det mange som har et ambivalent og anstrengt forhold til denne rotgrønnsaken, og synes den smaker for sunt. Reddiker er den helsebevisstes knask, snacksen som gir null kalorier, god samvittighet men skårer lavt på kosfølelsen.

Frekk til de røde små

Den distinkte smaken kommer fra reddikens sennepsolje. Sammen med sitt runde sunne utseende blir det ofte for mye for enkelte med karnivorske trekk. Men det er mulig å frekke de trinne små tøsene til! Reddiker dyppet i godt, pisket smør og et dryss flaksalt er rett og slett en himmelsk ganefryd, og så latterlig enkelt at du lurer på hvorfor du ikke har kommet på det selv.

Reddiker med pisket smør og flaksalt

Skriv ut
Nok til: 2 Tidsbruk: 3 min

Dette trenger du

  • 1 bunt reddiker
  • 50 g saltet smør
  • Flaksalt
  • Alternativ: Urter og røkt paprika

Slik gjør du

1

Vask reddikene og kutt av bladene. Behold litt av stilken, den er fin å holde i og er mild i smaken

2

Romtemperer smøret og pisk det hvitt og luftig med stavmikser eller mixmaster

3

Alternativ: Tilsett hakkede urter og/eller røkt paprika i smøret

4

Server med flaksalt på siden

Tips

Ta vare på reddiktoppene! Bladene smaker mildt av pepper og gir enhver blandet salat ekstra snert. Eller dryss over litt vinaigrette, salt og pepper, og du har en kjapp salat på null komma svisj.

Slik dyrker du reddiker

Har du grønne fingre? Hvis svaret er nei, så fortvil ikke. Reddiker kan selv de utstyrt med dødens fingre fikse. De er ikke særlig kravstore, så dyrk reddikene gjerne i en blomsterkasse eller krukke. Det eneste de ønsker seg er fuktig jord og passe med sol.

Det er ikke så mye som kan gå feil på forsommer/sensommer, med på høysommeren kan du risikere at plantene går i stokk. Når reddiken går i stokk velger den å skyte topp og ikke utvikle rot. Mye sol og lite vann gir også smaksmessig sterke og beske reddiker. Skulle uhellet likevel være ute og du har en rotgrønnsak uten rot, kan du trøste deg med toppen: spis bladene og blomstene, de har en behagelig smak av reddik og tar seg vakkert ut i en sommersalat.

vegetarisk se alle

 

Nyhetsbrev

Forslag til deg