Jul/ Kjøtt/ Pålegg/ Tilbehør

Svinaktig god italiener

Italiensk rullepølse også kalt porchetta med fennikel og urter som salvie, rosmarin, timian og oregano.

Pig is king

Innbyggerne i det langstrakte støvleland er et griseglad folk, med et påfallende ømt forhold til porchetta nel forno a legna. Porchetta er kongen av svinerull, grisepølsens Goliat. En ekte porchetta består av en fullvoksen, utbeinet gris fylt med aromatiske urter og krydder, surret sammen til en gigantisk grisegod gavepakke. Monsterrullen langtidsstekes deretter på spidd i vedfyrte ovner, til kjøttet er dryppende saftig og svoren knasende sprø. Den svinaktig gode steken selges hovedsaklig fra hvite matvogner som gatemat, fortrinnsvis som saftig fyll i en håndholdt panino.

Et italiensk nøff

En tradisjonell porchetta er neppe noe du sveiser sammen når fysen på en svinestek melder seg. Og med mindre familien din er på størrelse med Bøler IF, blir det i overkant voluminøse mengder svinerull. Men du trenger ikke sette til livs en hel Nasse for å nyte et rullet svin på italiensk. Få tak i et solid stykke kjøtt fra svinets buk, eller en beinfri ribbe med godt fettlag og svor. For ribbe er ikke kun reservert høytiden hvor man dekorerer skogselementer i stua, overspiser og bytter presanger, ribba er også salig sommermat spekket med krydderurter og anisduftende fennikel.

Porchetta for kjernefamilien

Ribberull, denne sukkulente, sprø svorbelagte svinesteken, er absolutt innenfor rekkevidde når lysten på en deilig pork roast dukker opp i bevisstheten, og metter akkurat en standard norsk kjernefamilie. Spis porchettaen med nypotetsalat og grønne bønner, og nyt restene i en surdeigsbaguette smurt med pikant sennep og kremet majones. Det er garantert en grisegod gastronomisk godbit!

Italiensk svinerull med fennikel og urter – Porchetta con finocchio

Skriv ut
Nok til: 4 Tidsbruk: 3 t

Dette trenger du

  • 1,5 kg beinfri tynnribbe eller buklist med svor
  • 1 fennikeltopp
  • 1 ss fennikelfrø
  • 1 ss sort pepper
  • 1 ss revet sitronskall
  • 1 ss peperoncino
  • 3 hvitløksfedd
  • 1 god neve urter, f.eks rosmarin, salvie, timian, oregano
  • Salt

Slik gjør du

1

Skjær dype kutt i kjøttsiden (ikke inn til svoren)

2

Knus pepper, fennikelfrø og hvitløk, riv sitronskall, finhakk fennikel og urter

3

Gni ribben inn med alle ingrediensene og en god klype salt

4

Rull sammen hele stasen og bind opp med hyssing, salt og pepre svoren

5

La rullen ligge i kjøleskapet og hvile noen timer, gjerne over natten. Temperer kjøttet et par timer før steking

6

Sett ovnen på 200 grader, stek ribberullen i ca 30 min

7

Skru ned til 120 grader og stek videre i minimum 2 t opp til 4 t. Kjernetemperaturen bør ikke overstige 67 grader

8

Hvis svoren ikke er sprø: Skru opp ovnen til 200 grader varmluft, stek til svoren blåser seg opp og danner bobler

9

La hvile i 20 min før oppskjæring

kjøtt se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg