Pig is king
Innbyggerne i det langstrakte støvleland er et griseglad folk, med et påfallende ømt forhold til porchetta nel forno a legna. Porchetta er kongen av svinerull, grisepølsens Goliat. En ekte porchetta består av en fullvoksen, utbeinet gris fylt med aromatiske urter og krydder, surret sammen til en gigantisk grisegod gavepakke. Monsterrullen langtidsstekes deretter på spidd i vedfyrte ovner, til kjøttet er dryppende saftig og svoren knasende sprø. Den svinaktig gode steken selges hovedsaklig fra hvite matvogner som gatemat, fortrinnsvis som saftig fyll i en håndholdt panino.
Et italiensk nøff
En tradisjonell porchetta er neppe noe du sveiser sammen når fysen på en svinestek melder seg. Og med mindre familien din er på størrelse med Bøler IF, blir det i overkant voluminøse mengder svinerull. Men du trenger ikke sette til livs en hel Nasse for å nyte et rullet svin på italiensk. Få tak i et solid stykke kjøtt fra svinets buk, eller en beinfri ribbe med godt fettlag og svor. For ribbe er ikke kun reservert høytiden hvor man dekorerer skogselementer i stua, overspiser og bytter presanger, ribba er også salig sommermat spekket med krydderurter og anisduftende fennikel.
Porchetta for kjernefamilien
Ribberull, denne sukkulente, sprø svorbelagte svinesteken, er absolutt innenfor rekkevidde når lysten på en deilig pork roast dukker opp i bevisstheten, og metter akkurat en standard norsk kjernefamilie. Spis porchettaen med nypotetsalat og grønne bønner, og nyt restene i en surdeigsbaguette smurt med pikant sennep og kremet majones. Det er garantert en grisegod gastronomisk godbit!
Italiensk svinerull med fennikel og urter – Porchetta con finocchio
Skriv utDette trenger du
- 1,5 kg beinfri tynnribbe eller buklist med svor
- 1 fennikeltopp
- 1 ss fennikelfrø
- 1 ss sort pepper
- 1 ss revet sitronskall
- 1 ss peperoncino
- 3 hvitløksfedd
- 1 god neve urter, f.eks rosmarin, salvie, timian, oregano
- Salt
Slik gjør du
Skjær dype kutt i kjøttsiden (ikke inn til svoren)
Knus pepper, fennikelfrø og hvitløk, riv sitronskall, finhakk fennikel og urter
Gni ribben inn med alle ingrediensene og en god klype salt
Rull sammen hele stasen og bind opp med hyssing, salt og pepre svoren
La rullen ligge i kjøleskapet og hvile noen timer, gjerne over natten. Temperer kjøttet et par timer før steking
Sett ovnen på 200 grader, stek ribberullen i ca 30 min
Skru ned til 120 grader og stek videre i minimum 2 t opp til 4 t. Kjernetemperaturen bør ikke overstige 67 grader
Hvis svoren ikke er sprø: Skru opp ovnen til 200 grader varmluft, stek til svoren blåser seg opp og danner bobler
La hvile i 20 min før oppskjæring
kjøtt se alle
-
27. april 2018 -
6. april 2018 -
17. mars 2018