Saus og dressing/ Siderett/ Tilbehør/ Vegetarisk

Magisk sopp på syretripp

Smørstekt shiitake med ponzusaus

Sopp er topp

Sopp er en fantastisk spise, fullpakket med glutamat, fast i konsistensen og et absolutt tilfredsstillende vegetaralternativ. Når jeg har hatt min kjøttfest på burger og roastbiff, er det den mørkebrune soppen med den sprukne hatten jeg lengter etter. Shiitake fra Japan er en sopp med en enestående kjøttaktig kvalitet, og som både tørket og fersk har en smaksforsterkende effekt helt i særklasse. Tørket sopp gir fra seg en kraft som kan brukes som buljong, og fint soppulver gir dybde til sauser og stuinger.

Mmmmm…umami

Glutamat er en aminosyre som finnes i protein, og blir ofte referert til som den femte smak. Den smaksforsterkende effekten, den myteomspunnede umami, betyr kort og godt velsmakende på japansk. Umami er ikke en smak i seg selv som søtt, salt, surt og bittert, men gir mat dybde, kompleksitet og en Pavlovsk spyttsiklende dimensjon. Mens søtt alltid er et hyggelig bekjentskap, sangvinsk og lystig som hun er, er salt den koleriske typen, ilsk og oppfarende, mens bittert har en hang til det sturende og melankolske. Men umami er drømmeren, den eskapistiske smaken som får deg til å lukke øynene, la tankene drive av sted på rosa glutamatskyer og utbryte et henført mmmmm….

Punchy ponzusaus og salig shiitake

Ponzusaus er en japansk sitrusbasert saus, og kalles ponzu shōyu hvis den inneholder soyasaus. Sausen brukes ofte som dipp eller dressing, og er storartet til sashimi og over nykokt ris. Ponzusaus er salt, skarp på smak og har et tydelig umamikick. Sammen med smørstekt shiitake, denne mykologiske glutamatbomben, er dette en visuelt unnselig siderett, men med en iboende gedigen umamismak som kaller på grådigheten din. Glinsende mørkebrune sopphatter rullet i smør og toppet med syrlig, klissen saus, er en matopplevelse på det eteriske nivå. En magisk smårett med syre og sopp, helt fri for psykedeliske bieffekter.

Smørstekt shiitake glasert med ponzusaus

Skriv ut
Nok til: 2 Tidsbruk: 10 min

Dette trenger du

  • 1 lime
  • 2 ss sukker
  • 2 ss mirin
  • 3 ss soyasaus
  • 1 ss riseddik
  • 1 ss fiskesaus
  • 2 ss smør
  • 2 røslige never shiitake, østers- eller kongesopp

Slik gjør du

1

Del stor sopp i to

2

Skvis lime, rør sammen alle ingrediensene i en liten bolle foruten sopp og smør

3

Stek shiitake forsiktig i smør til den faller sammen

4

Hell over 2-3 ss ponzusaus

5

Tilsett litt mer smør til sausen blir glansfull og klissen og soppen fullstendig glasert

Tips

Har du ponzusaus til overs, putt på glass og sett i kjøleskapet, holder seg i flere uker.

tilbehør se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg