Husmannskost/ Mikromat/ Tilbehør/ Vegetarisk

Maisgrøt på minuttet

Polenta i mikro med chili sin carne, rød løk, persille, yoghurt og tortillachips

Italiensk klassereise

Polenta er typisk for Nord-Italia, og den gyldne grøten laget av steinmalt maismel har lenge blitt sett på som cucina povera, fattigmannskost; solid, mettende og rimelig bondemat. Polenta kan spises som kremet grøt, eller avkjølt til en kompakt masse som bakes, stekes eller grilles. Men i dag er polenta identifisert med borgerlig velstand, og har fått en ny vår ved hjelp av stjernekokker med en romantiserende fortolkning av den nærende, italienske bondekosten.

Arbeidsintensiv arbeiderkost

Tradisjonelt ble polenta tilberedt over grua i store kobbergryter kalt paiolo, og var en arbeidsintensiv affære med konstant omrøring for å jevne stivelsen i maismelet. Hadde Askepott vært fra Lombardia, ville nok feiekosten vært byttet ut med grautsleiva. Men polentaen har ikke bare tatt en sosiodemografisk reise i nyere tid, den har også gjennomgått en tidstransformasjon.

Mett på minuttet med polenta

Snarkokt polenta gir ferdig grøt på et drøyt kvarter, men vil du trimme Fiaten til Ferrari-fart, må du ty til mikroen. Fem fattige tidsenheter med tomling og tom luftstirring er alt som skal til. Grøten kan inntas til frokost med rosiner og honning, eller som middag til f.eks en ragu. Prøv også mikropolenta som kjapp lunsj toppet med rester fra gårsdagens gryterett: Chiligryte, chana masala, doro wat eller lammetagine på kun fem fantastiske minutter!

Kjapp mikromaisgrøt – polenta

Skriv ut
Nok til: 1 Tidsbruk: 5 min

Dette trenger du

  • 0,5 dl fin polenta
  • 2 dl vann eller buljong
  • 1 ss smør
  • Salt og pepper
  • Alternativ: Ost som cheddar eller parmesan, hakkete jalapeños, urter etc

Slik gjør du

1

Bland alle ingrediensene i en bolle, kopp eller glass

2

Dekk toppen med bakepapir, klem papiret rundt bollen/glasset

3

Bak i mikro i 2 min, ta ut og rør ut klumpene

4

Sett tilbake i mikroovnen og bak i ytterligere 1,5 min

5

Ta ut polentaen, tilsett ost eller andre ingredienser, rør om

6

Alternativ: Topp med middagsrester og varm i 30 sek til

vegetarisk se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg