Dessert/ Jul/ Snacks/ Tilbehør/ Vegetarisk

Crème de la Crème

Søte og deilig pistasjkrem laget på ristede pistasjnøtter fra Bronte på Sicilia, kondensert melk og olivenolje.

En hard nøtt

Den lille nøtta med det harde, kremfargede skallet, har blitt konsumert i flere tusen år før pistasjisen ble oppfunnet. Utseendemessig er pistasjen nøtteverdenens svar på blåskjellet; oval i fasong med gapet skeptisk på gløtt. Det fantastisk fiolette indre skallet omslutter et intenst og lysegrønt nøttekjøtt, en betydningsfull bestanddel i bakverket baklava eller drysset som smaragdgrønne juveler i en lubben mortadella.

Grønt gull

De aller beste nøttene vokser i det næringsrike jordsmonnet i skråningene ved foten av vulkanen Etna. Pistasjer fra Bronte, ofte titulert l’oro verde della Sicilia – Sicilias grønne gull, er mindre enn sine søsken fra Sentral-Asia og Midtøsten, men til gjengjeld uovertrufne på smak, duft og farge. Får jeg kloa i noen usaltede kvalitetspistasjer, er veien kort til seige småkaker søtet med pistasjmel, eller luksusutgaven av smørepålegget Nøtte, nemlig hjemmelaget pistasjkrem.

Perfekt pistasjkrem

En luksuriøs krem gjort på pistasjnøtter og god olivenolje er dyp nøttet, rik, glatt og kremet. Totalt avhengighetsskapende bredt utover biscotti, eller smurt mellom to pepperkaker. Salig sammen med gylden honning og fet og fyldig gresk yoghurt, dekadent søtningsmiddel i frokostgrøten, toppers topping på iskrem, fyll i makroner, pannekaker, kringler og scones. Et glass pistasjkrem er julegaven med ekstra valør, en gave forbeholdt kun dine aller beste venner. For kremen er så god at du neppe frivillig skilles ad.

Fyldig smaragdfarget pistasjkrem med olivenolje

Skriv ut
Nok til: 2-3 glass

Dette trenger du

  • 200 g rensede, usaltede pistasjer
  • 1,5 dl kondensert melk
  • 1 dl melis
  • 2 ss honning
  • 3-4 ss olivenolje
  • 1 ss vann
  • 1 klype flaksalt

Slik gjør du

1

Fjern skall, skåld nøttene i kokende vann og fjern det indre, tørre skallet

2

Alternativ: Rist nøttene i ovnen i 5-8 min på 170 grader

3

Kjør pistasjene til en jevn masse i en kjøkkenmaskin med honning, olivenolje, melis og kondensert melk

4

Tilsett vannet litt etter litt til massen er luftig og glatt

5

Ønskes en tynnere konsistens tilsett litt mer vann eller olje

6

Smak til med flaksalt

7

Holder seg fint på rene glass i kjøleskapet i flere uker

tilbehør se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg