Egg/ Kosemat/ Vegetarisk

Du må knuse noen egg for å lage omelett

Koreansk omeuraisu, omelett og stekt ris med skinke og ketchuo.

Omelett Gangnam Style

Omeuraiseu 오므라이스 kan oversettes til omeu = omelett og raiseu = ris, og er en ukomplisert rett som er temmelig selvforklarende. Måltidet består ganske enkelt av betydelige mengder stekt ris, som er rullet inn i et tynt og delikat omelettomslag og til sist toppet med god, gammeldags ketchup. Det er en populær rett i Japan, og en menytraver på de fleste gimbaprestauranter i Korea. Dette er trøstende mat av rang på en blåmandag, og en utmerket og effektiv dagen derpå kur.

Eggende mat

Med et egg på kjøkkenet kan du alltid stagge sulten. Et egg er et måltid i seg selv – kokt, stekt, posjert eller rørt, men fungerer også som emulgator, og får f.eks en majones til å henge sammen. Et egg har mange fascinerende egenskaper, men mest av alt fengsles jeg av eggets perfekte, ovale form og det faktum at maten jeg skal spise vitterlig er klemt ut av bakenden på ei verpehøne.

Denne spiselige forplantningsstrukturen er rik på proteiner, og steinalderdiettistens våte drøm og kulinariske utskeielse. Men omeuraiseu er retten som lider av ettertrykkelig dissosiativ identitetsforstyrrelse, som en paleodiettist med høykarboforkjærlighet. Et berg av brunet, stekt ris omsvøpt i et gyldent teppe av eggeomelett må sies å være et godt stykke fra drømmen om ketose og definerte muskler, men er helt avgjort et hyggelig bekjentskap på en litt sliten dag.

Endelig perfekt omelett!

Omelett er en lett rett på papiret, men omsatt i praksis en utfordring av eggende dimensjoner. Omeletten som havner på min tallerken blir som regel for tykk, tørr og tam, svampaktig i konsistensen og blek om nebbet. Det verserer mange teorier, hypoteser og prosedyrer om hvordan lande en luftig, dypgul og kremet omelett. Men etter mange frustrasjonsrunder på kjøkkenet, kan jeg anbefale følgende fremgangsmetode:

  1. Salt 2 godt vispede økoegg 15 min i forveien
  2. Smelt rikelig med smør i en medium varm panne
  3. Vær sterk i troen og ta omeletten innen den er gjennomstekt – den skal være fuktig og lett bevrende
  4. Legg i ønsket fyll og fold eller rull eggemassen, vipp omeletten over på en tallerken og skryt gjerne på sosiale medier

Spis din omeuraisu med skje, bestikket best formgitt for glupsk og begjærlig matinntak, og vit at den mørkeblå mandagen vil føles noe lysere etter omeuraisuens trøstende favntak.

Omeuriseu

Skriv ut
Nok til: 1 Tidsbruk: 25 min

Dette trenger du

  • 2,5 dl kokt ris, daggammel eller eldre
  • 2 egg
  • 2-3 ss ketchup
  • 1 ss østerssaus
  • Stekeolje og smør
  • Salt og pepper
  • Fyllforslag: kimchi, løk, sopp, squash, paprika, erter eller grønne bønner
  • For ikke vegetarisk alternativ: Bogskinke på boks, reker eller kylling

Slik gjør du

1

Visp egg med salt, la stå i 15 min mens du lager stekt ris

2

Hakk alle ingrediensene i favorisert størrelse

3

Stek hakket i olje i noen minutter på medium varme, tilsett deretter kokt ris og klem ut klumpene

4

Tilsett østerssaus og ketchup, bland til alle risekornene er lyserossa av ketchup

5

I en annen panne, smelt smør over medium varme, hell i de vispede eggene og la eggemassen stivne

6

Mens omeletten fortsatt er våt, legg over risblandingen i en haug i midten og fordel ut på sidene

7

Fold opp sidene slik at omeletten dekker risen, legg en tallerken over pannen og vipp omeletten ut

8

Pynt det eggedekte risberget med ketchup i ønsket mønster

fisk se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg