Pasta/ Vegetarisk

Puttanesca – Spis pasta som gatens løse fugler

Bilde av en bolle pasta puttanesca

Ansjonsmos

Ansjosen; den lille fisken med den store smaken. Smeltet og most gir den dybde, smak og umami til flerfoldige retter og sauser. Uunnværlig i cæsardressing, hovedingrediens i den sørøstasiatiske fiskesausen og den hemmelige ingrediensen i kondimentet Worcestershiresaus. Italienerne har for lenge siden trykket denne beskjedne sildefisken til sitt bryst, og lar den hyppig opptre som havets naturlige glutamat.

Pasta puttanesca – på skjøgens vis

Ansjos er en viktig komponent i pasta puttanesca, pasten med de mange økenavn. Puttanesca kan fritt knyttes til synonymene skjøge, ludder, tøyte, eskortepike og callgirl. Myte, skrøne eller sannhet: Pastaretten sies opprinnelig å ha vært et rimelig og kjapt måltid for den hardtarbeidende kvinne, et kulinarisk pusterom mellom mindre festlige yrkesoppgaver.

De lates redning

Hvis kjøkkenskapene er nesten tomme, klarer du stort sett å skrape sammen en pastarett. Puttanescaen er et slikt halmstrå i hverdagen. Og som arbeiderjenta i Italia, når du sliten og trøtt kommer hjem etter lang dag på jobb, så hiver du denne retten sammen på et øyeblikk.

Sugende saus

Sausen, sugo alla puttanesca, er salt og aromarik. Bruk gjerne passata, den fløyelsmyke tomatsausen som er silt ren for frø og skall. Har du ferske tomater, så bruk de for all del. Det gir bare en litt mindre fyldig og lettere saus. Har du ikke kapers, kan tøsen klare seg uten. Har du ikke oliven eller ansjos, bør du kanskje vurdere å lage en annen pastarett.

Dette er en kvikkas du når som helst kan trylle frem, kanskje bare ikke på kvinnedagen.

Pasta puttanesca

Skriv ut
Nok til: 2 Tidsbruk: 15 min

Dette trenger du

  • 200 g spaghetti
  • 1 fedd hvitløk
  • 2 ss kapers på glass
  • 1 ss tomatpuré
  • 4 ansjosfileter, av typen speket, saltet og presset på glass eller boks
  • 1 dl hakket oliven, sort eller grønn
  • 1 klype chiliflak
  • 1 sjenerøs neve cherrytomater eller 1 dl passata
  • 1 liten klype sukker
  • 1 håndfull persille med stilk og/eller basilikum, oregano
  • Olivenolje
  • Sort pepper

Slik gjør du

1

Kok opp vann uten salt, kok spaghettien i 5-6 min

2

Hakk oliven og ansjos, samt hvitløk og persille

3

Stek hvitløk og persillestilker myke i en panne med olivenolje

4

Tilsett ansjos og tomatpuré, rør til ansjosen går i oppløsning

5

Dryss over chiliflak, oliven og kapers, øk varmen

6

Hell over passata og rør om

7

Tilsett pasta, la koke med sausen i noen minutter

8

Strø over hakket persille

9

Smak til med pepper

Tips

Smør er alltid på sin plass, og en klatt usaltet smør avrunder sausen og gir ekstra fylde og smak.

pasta se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg