Pasta/ Vegetarisk

Pasta: Prøv deg på en hverdagskjappis på kjøkkenet

Spagetti i hverdagen: Linguine med tomat og persille i en bolle med bestikk

Pasta, du herlige pasta

Har du pasta i kjøkkenskapet, er du reddet. Du vet aldri når sulten treffer deg og du trenger et kjapt måltid. I skapet mitt har jeg pasta til enhver anledning og sultnivå; Linguine, spaghetti, maccheroni, farfalle, fusilli, penne, spaghettini, strozzapreti, fettucine, cannelloni, girandole, bucatini, conchigilie, lumaconi…… Ja jeg har god plass i skapet og ja, jeg elsker pasta.

Noen hevder at pasta er usunt og man blir tykk og oppblåst. Det kan jeg fortelle dere er fake news. Det som derimot er riktig er man blir hva man spiser. Spiser du spaghetti, så arver du matens karakteristika og blir lang og tynn. Og det er jo ikke så ille.

Ja til mangfold

Men fra spøk til realisme; det er verken jåleri eller nerderi å ha et skap fullt av pasta i diverse former og fasonger. De ulike pastaformene har forskjellige funksjoner og egenskaper. Linguinen for eksempel, spaghettiens flate fetter, gir mer overflate for sausen å klebe seg til. Velger du i tillegg pasta med merkingen trafilatura al bronzo, altså pasta støpt i bronseform, får du en pasta med naturlig ru overflate som bedre suger til seg sausen. Det lige me.

Bedre med for lite enn for mye

Al dente. Italienerne foretrekker pastaen al dente, med et bitt som for en nordboer kan fremstå som underkokt. Hvis du koker pastaen til perfeksjon, så vil varmen fortsette å koke pastaen selv etter at du har slått ut vannet. Når du da er klar for den italienske kulinaritet, finner du fort ut at pastaen har blitt en slapp skygge av seg selv.

Fortvil ikke, det er enkel vitenskap å koke perfekt pasta; halver koketiden! Ikke vær redd om pastaen er i hardeste laget, den skal nemlig fortsette å koke sammen med sausen. Det er kun veldig små barn som slipper unna med å blande saus og pasta på tallerkenen. Har du kommet i en alder hvor diksjon og ordforråd er på et brukbart nivå, er det på tide å gjøre som italienerne. Pastaen er jo som skapt for å suge til seg smak og saus, og det gjør den best i pannen sammen med sausen.

Hverdagskjappis

Linguine med tomater og persille er den ultimate hverdagskjappis. Ingrediensene har du stort sett for hånden, og det tar deg ikke lengre tid enn å varme en pakke Fjordland i mikroen. Dessuten slipper du å brenne fingrene på de varme, djevelske posene.

Det er vanskelig å feile med denne retten, men søte, gode tomater er et must. Hvis du ikke har ferske tomater og lurer på om en halv, hermetisk boks gjør susen, så gjør den altså ikke det.

Linguine med tomat og persille – Pasta al pomodoro e prezzemolo

Skriv ut
Nok til: 1 Tidsbruk: 15 min

Dette trenger du

  • 100-150 g linguine avhengig av magemål og apetitt
  • 7-8 cherrytomater
  • 1 liten sjalottløk
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 raus neve persille samt stilkene
  • 1 kvart sitron
  • 1 klype chiliflak
  • 1 dl kokevann
  • 2 ss smør er et minimum
  • Salt og pepper

Slik gjør du

1

Kok opp vann, ha i pasta når vannet koker (kokes i ca 5 min)

2

Hakk persillestilker, sjalottløk og tomater

3

Knus hvitløksfeddet med flatsiden av kniven

4

Ha alle ingrediensene i en panne og surr i smør eller olje til ingrediensene blir myke

5

Kokt pasta has over i pannen, hell over ca 1 dl av kokevannet (gjerne i omganger)

6

Ha i smør, litt om gangen

7

Rør sammen til sausen tykner

8

Ha i persille og sitronsaft

9

Spis med god samvittighet og vit at du blir lang og slank

Tips

Aldri kast persillestilkene, det er fjolleri. Persillestilker er mer robuste enn bladene, og kan dermed tåle litt varmebehandling. Anvendt stilkene i en mirepoix, en bouquet garni, salsa, lapskaus osv. Har du stilker til overs, putt de i en zippose og legg de i fryseren. Så har du grønt gull når du trenger det!

pasta se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg