Pasta/ Vegetarisk

Pasta for operaelskere

Pasta alla Norma, klassisk pastarett fra Catania, Sicilia. Inneholder rigatoni, stekte auberginer, tomater, basilikum og ricotta salata.

Sicilias gatetøs

Aubergine, den svartlilla frukten med det inntagende lytefrie skinnet, vokser velvillig i det solrike klimaet på den sør-italienske øya, og kan sies å være det sicilianske kjøkkenets potet. For et siciliansk kjøkken uten aubergine er bortimot like utenkelig som en dugnadsfri vår eller en kvoteløs tur gjennom taxfreen. Og på soløya i sør er den attraktive auberginens skjebne å tjene til livets opphold ved å trekke på gaten, og bli fallbudt dusinvis langs veien eller på markedet for kun et par lusne tiere.

Fattigmannskost

Aubergine er en hovedingrediens for sicilianerne, på lik linje med olivenolje, tomat, linser og pasta, ofte kun smakstilsatt med basilikum eller en klype peperoncino. Dette er matlaging for den pengelense, cucina povera, hvor enkle og smakfulle måltider blir tryllet frem fra rimelige, sesongbaserte ingredienser. Og selv om auberginen er betydelig vakrere på utsiden enn innsiden, er det svampaktige indre av en mettende, kjøttfull kvalitet – en vegetarianers trumfkort i møte med en karnivor.

Pasta alla Norma

Pasta alla Norma er en auberginrett fra byen Catania på Sicilias østkyst. Pastaen er byens husmannskostkjendis, like berømt om enn beryktet som smalahove fra Voss, eller fiskekomlen blandaball fra mørebyen Kristiansund. Hvordan pastaretten fikk sitt berømte navn er det mange skrøner, historier og teorier knyttet til, men de fleste omhandler operatragedien La Norma, komponert av bysbarnet Vincenzo Bellini.

Den ekte varianten består av en beskjeden tomatsaus, stekte auberginer og basilikum, toppet med revet ricotta salata – presset, saltet og tørket ferskost. En mektig, umamirik sommerrett med sus fra sommerøya, en intens symfoni av smaker Bellini selv ville trykket til sitt bryst.

Siciliansk pasta med aubergine – Pasta alla Norma

Skriv ut
Nok til: 4 Tidsbruk: 45 min

Dette trenger du

  • 400 g tørket pasta som rigatoni eller spaghetti
  • 700 g plommetomater eller 5 dl tomatsaus, f.eks rester av tomatsuppe
  • 2 auberginer
  • 1 hvitløksfedd
  • 1 løk
  • 1 ss tomatpuré
  • 1 ss tørket oregano
  • 1 neve basilikum
  • 1 klype chiliflak peperoncino
  • Olivenolje
  • Salt, sukker og pepper
  • Ricotta salata, alternativt feta eller parmesan

Slik gjør du

1

Kutt auberginen på langs i 4 skiver, deretter på tvers i fingertykke biter

2

Strø over salt, la stå i 30 min i en sil for å trekke ut vann og bitterhet. Skyll godt og tørk av

3

Finhakk løk og knus hvitløk

4

Kok pasta al dente i lettsaltet vann

5

Stek auberginene i en oljet panne på medium varme til bitene brunes, dryss over oregano

6

Tilsett løk og hvitløksfedd, stek til de myknes

7

Tilsett tomatpuré. Hell i tomtatene, og smak til med krydder, urter, salt, sukker, chili og pepper

8

La koke i noen minutter, hell pasta og litt pastavann over i sausen

9

Topp med basilikum og revet ricotta salata

vegetarisk se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg