Saus og dressing/ Vegetarisk

Ajvar – Rød og fyrrig balkanfest

Ajvar, Serbisk paprikasaus med hvitløk, grillet paprika og chili er umamirik, sterk og et nydelig kondiment til grillet kjøtt.

Fiskerognløs tøs

Ajvar, eller havyar på tyrkisk, betyr fiskerogn eller kaviar. Hva fiskerogn angår en paprikasaus er like forståelig som en Ikea-reol uten bruksanvisning, sekkepipemusikk, eksperimentell frijazz eller en godt gjæret surströmming. Kanskje navnet oppstod etter en aldri så liten språklig misforståelse, som en hviskelek over landegrenser med etymologiske følger, ettersom ajvar er en typisk saus fra Serbia.

Kjær saus har mange bruksområder

Jeg har alltid et glass ajvar på lur i kjøleskapet. Denne rødoransje sausen, også brukt som relish eller kondiment, er hendig å lage dressing av rørt sammen med litt yoghurt eller majones, som tilbehør til grillmat eller snacks smurt på et stykke toast. Mange har også vært i nærkontakt med denne balkansausen i nattens mulm og mørke, og i overmot dynket det nocturne kebabmåltid i rød paprikasaus hissig på chili.

Snøgg saus

De grunnleggende ingrediensene i ajvar er rød spisspaprika, augergine og chili. Å framstille den heite sausen er tradisjonelt en dugnad av dimensjoner, og foregår på seinsommeren når de kjøttfulle paprikaene er rimelig og rikelig tilgjengelig. Alt som kan krype og gå blir satt i sving med å grille auberginer og paprika, flå, rense, mose, koke og preservere herligheten på glass.

Men latskapen lenge leve: Jeg dropper den blålilla lubne augerginen, pøser på med chili og kjøper grillet paprika på glass. Det smaker fortreffelig og gjør det til en smal sak å hive seg med på en real balkanfest i capsicumrus. Ajvar!

Sterk paprikasaus – ajvar

Skriv ut
Nok til: 1 glass Tidsbruk: 10 min

Dette trenger du

  • 1 glass med grillede paprika i lake à 350 g eller 5-6 søte spisspaprika
  • 1 boks harissa à 135 g
  • 2-3 fedd hvitløk
  • 3 ss sitronsaft
  • 2-4 røde chili
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 ts sukker
  • Salt og pepper
  • Valgfrie urter, ferske eller tørket: Timian, oregano, persille

Slik gjør du

1

Grill fersk paprika i ovnen under grillelement eller over kull til skinnet blir svart

2

Fjern det svartbrente skinnet ved å gni det av, det skal være enkelt

3

Rens paprika fri for stilk og frø

4

Kjør alle ingrediensene i en blender eller stavmikser til en glatt og jevn saus. Husk å behold lokket på....

5

Smak til med sitron, krydder, salt og pepper

6

Oppbevar på et rent glass, topp med olivenolje. Sausen vil holde seg fint i kjøleskapet i noen uker

Tips

Pigmenteringen er svært sterk i denne sausen. Pass på at du ikke kjører stasen i blenderen uten lokk. Resultatet blir, etter sur og selvopplevd erfaring, et rødtoransje helvete med sauseflekker som gir permanente avtrykk i tak, vegger og gulv, samt en god halvtime med svette, bøtte og skureklut.

saus

Nyhetsbrev

Forslag til deg