Pasta/ Vegetarisk

Gi ertene ris og brennende pesto

Orzo eller risoni med grønne erter, også kalt risi e bisi. Med brenneslepesto og parmesan

Brenneslens konspirasjon

Med våren og varmen kaster vi klærne i usømmelig yrhet, river av oss langbusker og ullstrømper, og blotter et par blendende bleke legger. Legger som lyser opp i mørket i sjatteringer fra fiskepudding til lyserosa, bare legger med væroptimistisk og temperaturignorant innstilling. De samme leggene som på et eller annet tidspunkt vil møte sin brennende skjebne i en heller ugrei konfrontasjon med grøftekantens mest infame vekst. Planten med det dekkende navnet brennesle, ugresset med sjofle hensikter og sadistiske intensjoner. Planten som har konspirert seg med gift og kanyler for å angripe våre forsvarsløse, vårentusiastiske legger.

Brennende ønske om rettferdighet?

Brent barn skyr ilden, men barnet burde heller hevne seg ved å spise det sviende fandenskapet. La rettferdigheten seire ved å innta fienden smørdampet, stuet, i suppe eller som pesto. For brenneslen er en høyst spiselig plante, proppfull av vitaminer og mineraler smaker den som en sunn og intens versjon av spinaten. Det er en god idé å alliere seg med langbukser og hansker når du jakter nesler, forsyn deg kun med de nyeste skuddene og kjenn gjerne litt på skadefryden når du tar innersvingen på ugresset.

Gi ertene brenneslepesto og ris

Risi e bisi er en enkel rett fra kanalbyen Venezia, og består av stort sett av ris og erter. Risi e bisi kan lages som en fuktig risotto eller våt som suppe. Ta din frihet og varier med bondebønner, sukkererter og brekkbønner. Er du som meg av det makelige slaget, bytter du ut risen med risoni også kalt orzo. Denne artige pastaen er kamuflert som små riskorn, hvilket betyr at du sparer deg for minst 20 min kjøkkeninnsats. Pimp risen opp med grønn mos og god olivenolje, brenneslen smaker fortreffelig som pesto. Dette er riktig vårlig mat, eller snarere en hevnens risrett, som du kan le høyt og godt av tross dine sviende, rødflekkede legger. For den som ler sist ler absolutt aller best.

Risi e bisi med orzo, brenneslepesto og grønne erter

Skriv ut
Nok til: 2 Tidsbruk: 10 min

Dette trenger du

 • Pesto: 1 hvitløksfedd, en liten pose brennesle, 0,5 dl olivenolje, 6 ss revet parmesan, 1/4 sitron, salt og pepper
 • Pasta: 3 dl orzo, 4 dl erter, 1 skvis sitronsaft, 2 ss smør

Slik gjør du

1

Pesto: Blancher brenneslen, skvis ut vannet. Hakk hvitløk og nesle i en kjøkkenmaskin eller mos i en morter. Hell i olivenolje i omganger. Smak til med sitronsaft, salt og pepper, tilsett revet ost

2

Pasta: Kok opp godt saltet vann, kok pasta i 3 min og tilsett ertene på slutten. Hell fra nesten alt vann, rør inn smør til du får en blank saus, bland i pesto. Smak til med salt og pepper, riv over mer ost hvis ønskelig

Slik plukker du brennesle

Om våren er brenneslen en god og verdifull matplante. Urten er rik på proteiner, og har høyere næringsinnhold og mindre oksalsyre enn spinat. Brenneslen er lett gjenkjennelig, og vokser ofte på skyggefulle steder nær bebyggelse, i grøfter, på avfallsplasser, komposthauger osv. Bladene er hjerteformede, sagtakket og sitter motsatt oppover den rette stengelen. Blad og stilk har rikelig med brennhår, så bruk hansker når du plukker nesle. Det er kun de nye, friske skuddene du bør plukke. Men har du en tue nesler, kan du beskjære ned veksten og høste nye toppskudd utover sommeren. Det er mulig å forvelle og fryse brenneslen til senere bruk. Brenneslen er best innen sankthans, så kom deg ut og spis av naturens skattkammer.

pasta se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg

 • nam774416tetcher
  1. mai 2021 at 22:18

  mns774416errtbh T1GIO1V BJTg ZrvuIB0

 • nym774416krya
  1. mai 2021 at 07:07

  mes774416utr w8HkZnB hANj hRLirkf