Dessert/ Søtsak

Skylett myrmarengs

Hjemmelagde marshmallows med vanilje er supergodt. Luftige skumputer, fluffy og vanedannende.

Eggende kjemi

Å lage en dessert trenger ikke være avansert kokkekunst, og i enkelte tilfeller er det kun litt kjemi som må til. Når eggehvite og sukker stivpiskes, blir proteinene i hviten foldet ut og et luftfylt eggeskum skapt. Skummet kan omdannes til seigt sukkerfluff stivnet til pikekyss, makroner og pavlova, topping på en syrlig sitronterte, Baked Alaska eller Kvæfjordkake, som luftig skumfyll i kokosboller eller flytende øyer i vaniljesaus.

Myrfluff

Men når sant skal sies, får jeg sjelden til en perfekt pavlova eller seige sussete sukkerklumper. Ikke sjelden minner mitt klossete kakeforsøk på et stivnet skumslim fra en annen galakse, eller en inntørket og kummerlig kuruke. Og lekre terter med mønstret marengslokk, luftige sjokoladeboller og en hel amerikansk marengsbakt delstat, er uoverkommelige søtretter for en dessertdust som meg. Men godteriet navngitt etter den vakre myrplanten med blekrosa blomster Marsh Mallow, søt og seig gelatinert marengs, ja det kan jeg formå meg til.

Mmmmm Marshmallows

Marshmallows, disse skylette sukkerbombene som smelter i munnen, ble oppfunnet av de sukkerglade franskmenn og kalt pâte de guimauve. Puffene består av italiensk marengs – stivpiskede eggehviter tilsatt gloheit sirup og rause mengder gelatin, og er like enkle å lage som å spise. Smakssatt med vanilje eller fruktpuré er sukkerputene deilig hjemmelaget godteri, en fettfri og høyglykemisk godbit du fort blir hekta på. Glem overdådig pyntet pavlova eller kompliserte kaker, marshmallows er søtsaken du garantert vinner venner og popularitet med.

Skylette marshmallows med vanilje

Skriv ut
Nok til: 30-40 biter Tidsbruk: 1 døgn

Dette trenger du

  • 10 gelatinark
  • 4-5 eggehviter
  • 200 g sukker
  • 1 dl glukose eller sirup
  • 1 dl vann
  • 1 ts vaniljeekstrakt
  • 1 klype salt
  • 2 dl melis
  • 2 dl maizenna eller potetmel

Slik gjør du

1

Legg gelatinplatene i kaldt vann

2

Varm opp sukker, sirup og vann i en kasserolle til ca 115 grader

3

Pisk eggehviter og salt i en kjøkkenmaskin til massen er blitt en tykk og luftig marengs

4

Tilsett marengsen varm sukkerlake i en stråle

5

Hell i vaniljeekstrakt og visp alt godt sammen

6

Bland stivelse og melis sammen og bruk en sil til å strø blandingen over et ovnsbrett

7

Fyll i marengsmassen og flat ut med en slikkepott

8

La stå og tørke til neste dag, skjær opp i ønskede biter med en pizzakniv

9

Rull marshmallows i resterende melisblanding, og oppbevar på rene glass

søtsak se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg