Fjærkre/ Gryterett/ Kjøtt

Nord-Afrikansk trekkfugl rett i gryta

Marokkansk kyllinggryte med rispilaff, syltede sitroner, oliven og aprikoser

Kykelikylling

Vi elsker kylling, det lyse kjøttet fra dette fjærkledde dyret med plirende øyne og tuppende fremtoning. Fra å være 80-tallets festmat, broilere fortært med kinakål, boksemais og tusen islendinger, har kylling blitt allemannseie og en hverdagsfavoritt. Det bleke, skinnfrie brystkjøttet, magert, smakløst og tørt, er forunderlig nok de flestes førstevalg. Kjøttet fra de saftige, smaksrike lårene blir ofte valgt bort, i likhet med de små stumpene kalt vinge og klubbe. Kyllingens kneik er at en hel fugl eller dens lemmer er identifiserbare, og kan ikke gjemme seg bort bak et anonymt kjøttstykke. En hel kylling er en død fugl, og det kan den ikke lyve seg fra.

Ikke vær kylling, finn frem kjøttøksa

Hvis du likevel føler deg eventyrlysten og full av pågangsmot, vil jeg anbefale deg å investere i en hel, lubben kylling. Velg fra øverste hylle, gjerne en fet sak som har hatt det bittelitt bedre i sitt korte liv. Test ditt slakterhåndtlag med fynd og klem, og parter kyllingen etter dine beste evner. Nyt så synet av to fine kyllingbryst, lår, vinger, klubber og ikke minst et skrog du kan kryste ut deilig buljong av. Er ferdighetene dine sånn noenlunde, får du tre totale middager, suppe og saus skvist ut av én enkelt kylling, nok til to personer.

Fugletrekk fra Nord-Afrika

Å gjøre en marokkaner ut av det kaklende fjærkre, er en svært vellykket nasjonalisering. Marokkansk mat har bemerkelsesverdig mange påvirkninger, en fascinerende smeltedigel av arabisk, andalusisk, og fremfor alt berberisk innflytelse. Karakteristisk for Nord-Afrikansk mat er bruk av varme krydderblandinger som ras el hanout, syltede sitroner, kaldpresset olivenolje, nøtter og tørket frukt. Smaker som det mørkere lårkjøttet kan hamle opp med, smaker kyllingen kan bruse med fjærene og stå seg riktig godt mot.

Kyllinggryte one pot knallgodt!

One pot er i vinden som aldri før. En gryte som lager middagen ferdig av seg selv, er tilnærmet en liten sensasjon. Men one pot er ikke en nymotes oppfinnelse, bare et nytt, fancy navn på en lettvint gryterett. Denne kjappe kyllingretten krever da også et minimum av innsats og tid, og er nærmest et lite matmirakel i en travel hverdag. Nord-Afrikanske ingredienser gir dybde og kompleksitet til denne gryta, rett og slett en one pot wonder. Spis din marokkanske trekkfugl, og len deg tilbake med vissheten om at kvelden kan dedikeres til andre ting enn matlaging, oppvask og søl på kjøkkenet.

Marokkansk kyllinggryte med rispilaff

Skriv ut
Nok til: 3-4 Tidsbruk: 45 min

Dette trenger du

  • Til krydderblanding: 3 ss ras el hanout eller lag egen krydderblanding med 1 ts støtt krydder av følgende: spisskummen, ingefær, pepper, chili + 1/2 ts støtt krydder av hver: kanel, korianderfrø, allehånde, nellik
  • Til pilaff: 3 dl langkornet ris, 4 dl kyllingkraft, 1 ts gurkemeie, 1 ts chiliflak
  • Til gryta: 2 kyllinglår, 2 vinger og 2 klubber (fra 1 hel kylling), 1 løk, 1 fedd hvitløk, 2 paprika, 2 chili, 1 neve oregano, 1 neve aprikoser, 1 neve oliven, 1/2 syltet sitron, olje, salt og pepper
  • Garnering: Dill, mynte, persille, fersk oregano etter valg

Slik gjør du

1

Bland sammen krydderne, del lårene ved leddet og gni kjøttet med 2 ss av blandingen, salt, pepper og olje

2

Sett ovnen på 180 grader, vask og skyll risen godt

3

Kutt chili, paprika, hvitløk og løk, og svett i ovnsfast panne med litt olje til de myknes

4

Tilsett ris og 1 ss krydderblanding stek med i et par minutter

5

Kutt aprikos i biter, skyll syltet sitron godt i rennende vann og skjær i strimler

6

Hell over kyllingkraft, tilsett aprikos, oregano, syltet sitron, gurkemeie, chiliflak og grønne oliven

7

Legg oppå kyllingen, dytt litt ned i risen

8

Sett hele pannen i ovnen og stek i ca 30-40 min uten lokk, til kyllingen har fått sprøtt skinn og risen er ferdigkokt

9

Dryss over ønsket garnering

Tips

Du kan variere gryta med det du har for hånden, eller prøv å bytte ut krydderblandingen med feks jerk eller garam masala, og deler av kyllingbuljongen med en boks kokosmelk. Jerkkrydret kyllinggryte med kidneybønner og kokosmelk smaker fortreffelig.

kjøtt se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg