Pickles/ Snacks/ Sylting og hermetisering/ Tilbehør/ Vegetarisk

En marinert bønn til bonden

Marinerte bondebønner. Hestebønner, fava beans nedlagt i urteolje med sar, sitrontimian og mynte.

Et gastronomisk bønnemøte

Hestebønne, bønnevikke, fevesbønne, bondebønne – de irrgrønne bønnene har fått mange tilnavn. Men tross sine mange misvisende navn er bondens bønner langt fra fattigmannskost, og de smakfulle frøene regnes for en sjelden godbit. Innhyllet i kraftige belger, buktet inn i naturens egne fløyelsmyke soveposer, vokser de seg til store og fete delikatesser som forener gourmeter og vegetarianere i kulinarisk eufori og samstemthet.

Befriende belønning

De fristende, flate frøene er omgitt av en tykk, uspiselig skolme, og er deretter gjemt inni et hylster av seigt og bittert skall. Bønnene er hard to get og kan sies å være grønnsaksverdenens prinsesse i tårnet, bønnebelgenes russiske matrjosjka. Men kjernen, den nydelige nyreformede lysegrønne bønne er verdt alt strev, svette og forsakelse. Kremet i konsistens, søt og delikat på smak, er bondens bønner en grønn belønning av gastronomiske dimensjoner.

Marinadebadende bondebønner

Etter å ha strippet bønnen for sin naturlige innpakning, må det til en kjapp forvelling før frøene kan smuttes ut av sine bleke futteral. Nyt bønnene i salater, supper og pasta eller mos herligheten med olje og urter og bre utover en ristet skive surdeigsbrød. Nedlagte bønner i urteolje fungerer ypperlig som snacks og antipasto, og smaker suverent servert som en del av et utvalg pickles og marinerte salater. Så gode er de at du garantert vil be en bønn til bonden om påfyll!

Marinerte bondebønner i urteolje

Skriv ut
Nok til: 1 glass Tidsbruk: 10 min

Dette trenger du

  • 300 g rensede og forvellede bondebønner
  • 3 dl olivenolje
  • 1 god neve urter som sitrontimian, sar, mynte, timian og oregano
  • 1 sitron
  • 3 hvitløksfedd

Slik gjør du

1

Rens bondebønnene, kast belgen

2

Kok opp vann i en gryte, forvell bønnene i 2 min

3

Avkjøl bønnene og fjern det ytre, seige skallet

4

Legg bønnene, knuste hvitløksfedd og urter på rene glass

5

Fyll på med olivenolje til bønnene er dekket

6

La stå i kjøleskapet, holdbarhet noen dager

vegetarisk se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg