Fisk

Maki uten rull helt fri for tull

Sushi bowl, dekonstruert maki med sushiris, avocado, laks, reddik, sopp, agurk. Ligner koreansk bibimbap

Rått er godt

På åttitallet var utilberedt fisk en relativt sjelden kost. Å sette tennene i en ubehandlet fisk var en tanke like fjern som blazere uten skulderputer, eller bæreremløse mobiltelefoner. Rå fisk var det bare steinaldermennesker og skipbrudne på film som spiste. Men i dag bor det tilsynelatende en liten japaner i oss alle, for sushi med rå fisk har blitt den nye folkefavoritt. Og den rosa, fete laksen er et alle tiders alternativ å leke steinaldermenneske med. Et stykke av den fetere delen fra buken er deilig og smaksrik, og fettinnholdet får laksen til å smelte på tunga.

Kladdete risfingre og tenners gnissel

Det hender jeg har fått fingrene i et godt stykke belly loin, og tanken om hjemmelaget maki lister seg innpå som en lydløs snikskytter. Men den tanken har jeg lært å uskadeliggjøre ved første nerveimpuls, et kjapt karateslag i cerebellum som sparer meg for tenners gnissel og krakilske utbrudd.

For fanden ta youtube, der ingen plages av kladdete risfingre, hvor makirullen aldri ender opp med et omslag av dvask tang, hvor ingrediensene ikke blir liggende i en haug i rullen, og der det hele slett ikke ender opp i en oppløst finale. Heldigvis finnes det en løsning, en makiversjon enhver med utålmodig lynne, pølsefingre og manglende nennsomt håndlag kan fikse. I steden for å rulle stasen sammen, legger du alle ingrediensene på toppen av risen, på japansk kalt chirashi. En slags forenklet tolkning av koreansk bibimbap, som rett og slett bare betyr blandet ris.

Makelig og makeløs maki

Dette er en bolle du kjapt kaster sammen selv under et akutt anfall av lavt blodsukker, bollen for deg på din makelig anlagte dag, bollen som kan skreddersys etter smak, behag og kjøleskapets innhold. Gå klassisk med laks, avocado og noriflak, sprø til med reddiker og vårløk og Psy deg opp med kimchi, bønnespiresalat og chilimarinert selleri. Dryss over togarashi, sesamfrø og furikake, og du har en hel øst-asiatisk forsamling i bollen. Spis det hele med skje, og gled deg over tiden du ikke brukte på kjøkkenet i dag.

Sushi bowl

Skriv ut
Nok til: 2 Tidsbruk: 15 min

Dette trenger du

  • Toppingforslag: Noriflak, sesamfrø, sesamolje, furikake, togarashi, laks, agurk, avocado, vårløk, reddik, sopp
  • Sushiris: 1 del ris, 1,2 deler vann
  • Sushimarinade: 2 deler sukker, 1 klype salt, 1 del mirin, 4 deler riseddik

Slik gjør du

1

Sushiris: Skyll rundkornet ris godt til stivelsen er vasket ut, det vil si når vannet er klart. Tilsett vann og kok opp. La koke i 15 min, slå av platen

2

Sushimarinade: Visp sammen riseddik, mirin, sukker og salt til sukkeret er oppløst

3

Mens risen enda er varm, øs over i et fat, og dryss over marinaden. Luft risen slik at kornene separeres og dekkes av marinaden til den blir glinsende

4

Topping: Kutt og hakk opp ønsket garnering. Klipp opp noriflak. Dander oppå risen i en stor nok bolle

fisk se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg