Jordens eple
Vi er en nasjon tuftet på jordeplet, denne hardføre knollen som spiller hovedrollen i en mengde mettende retter som gnocchi, lomper og komper. Jordens brød ble redningen i nød, og en fast og forlibt forekomst på middagsbordet. Poteten opprettholdt posisjonen som preferert tilbehør, inntil lavkarbodietten skyllet over oss som en ketogen epidemi, og fortrengte rotknollen til fordel for stusselige solsikkerfrø, sukrin og slapp spinat.
Pølse + lompe = sant
Men tross dietter, matsnobberi og karbohydrathysteri er det noe vi ikke kan unnvære, nemlig pølser. Og til pølsa hører potetlompa med, dette gyldne potetpleddet som komplementerer og omslutter den håndholdte pølse. For en naken pølse uten svøp er som en jul blottet for mageknip og meningsløse gaver, eller Tour de France forargelig fri for dopingskandaler. En pølse uten lompe, avkledd og nedstrippet i Adams drakt, er like formålsløs fortredelig som føling i fjæra og fargeløs fantasi.
Utradisjonell tradisjonsmat
Selv om lompe er wienerpølsens permanente partner, står potetkakene trygt på egne ben. Ferske lomper er deilig frokostmat, smurt med liberale mengder røbetehummus toppet med avocado og et silkemykt speilegg, eller som tacos fylt med revet andeconfit og syltede agurker. Potetlefser er en selvsagt ledsager til lammerull, ribberull, gravlaks eller sild i julehøytiden, så gjør bakstekjerring av deg og lag hjemmelagde luftige lomper, myke og fløyelsaktige i konsistensen nett som en mild fønvind mot kinn.
Luftige lomper med mandelpoteter
Skriv utDette trenger du
- 1,1 kg kokte og skrelte poteter, mandel og/eller Beate
- 2 dl hvetemel + mel til utkjevling
- 1 ts salt
Slik gjør du
Kok potetene i lettsaltet vann til gjennomkokt men al dente. Kvelden før er fint
Avkjøl og skrell knollene
Skvis potetene gjennom en potetpresse
Kna eller kjør i kjøkkenmaskin, tilsett salt og deretter mel gradvis
Klyp av passe emner, trill til ball og trykk flat på godt melet benk
Kjevl leiven med lett hånd til ønsket tykkelse, rist av overflødig mel
Stekes på medium varm takke eller panne til lompene bobler og underflaten blir brunflekket
Snu og stek til gyldne flekker oppstår og lefsa blåser seg opp
La hvile under et rent kjøkkenhåndkle
Tips
Potetkakene lar seg fint fryses ned til senere nytelse.
vegetarisk se alle
-
20. april 2018 -
25. mars 2018 -
9. februar 2018