Bakverk/ Husmannskost/ Jul/ Tradisjonsmat/ Vegetarisk

Oompa Lompa

Potetkaker er tradisjonsmat og nydelig til både pølse, som frokostlefse og taco. Lomper av mandelpotet gir luftige og myke potetlefser.

Jordens eple

Vi er en nasjon tuftet på jordeplet, denne hardføre knollen som spiller hovedrollen i en mengde mettende retter som gnocchi, lomper og komper. Jordens brød ble redningen i nød, og en fast og forlibt forekomst på middagsbordet. Poteten opprettholdt posisjonen som preferert tilbehør, inntil lavkarbodietten skyllet over oss som en ketogen epidemi, og fortrengte rotknollen til fordel for stusselige solsikkerfrø, sukrin og slapp spinat.

Pølse + lompe = sant

Men tross dietter, matsnobberi og karbohydrathysteri er det noe vi ikke kan unnvære, nemlig pølser. Og til pølsa hører potetlompa med, dette gyldne potetpleddet som komplementerer og omslutter den håndholdte pølse. For en naken pølse uten svøp er som en jul blottet for mageknip og meningsløse gaver, eller Tour de France forargelig fri for dopingskandaler. En pølse uten lompe, avkledd og nedstrippet i Adams drakt, er like formålsløs fortredelig som føling i fjæra og fargeløs fantasi.

Utradisjonell tradisjonsmat

Selv om lompe er wienerpølsens permanente partner, står potetkakene trygt på egne ben. Ferske lomper er deilig frokostmat, smurt med liberale mengder røbetehummus toppet med avocado og et silkemykt speilegg, eller som tacos fylt med revet andeconfit og syltede agurker. Potetlefser er en selvsagt ledsager til lammerull, ribberullgravlaks eller sild i julehøytiden, så gjør bakstekjerring av deg og lag hjemmelagde luftige lomper, myke og fløyelsaktige i konsistensen nett som en mild fønvind mot kinn.

Luftige lomper med mandelpoteter

Skriv ut
Nok til: ca 30 små, 25 medium Tidsbruk: 1,5 t

Dette trenger du

  • 1,1 kg kokte og skrelte poteter, mandel og/eller Beate
  • 2 dl hvetemel + mel til utkjevling
  • 1 ts salt

Slik gjør du

1

Kok potetene i lettsaltet vann til gjennomkokt men al dente. Kvelden før er fint

2

Avkjøl og skrell knollene

3

Skvis potetene gjennom en potetpresse

4

Kna eller kjør i kjøkkenmaskin, tilsett salt og deretter mel gradvis

5

Klyp av passe emner, trill til ball og trykk flat på godt melet benk

6

Kjevl leiven med lett hånd til ønsket tykkelse, rist av overflødig mel

7

Stekes på medium varm takke eller panne til lompene bobler og underflaten blir brunflekket

8

Snu og stek til gyldne flekker oppstår og lefsa blåser seg opp

9

La hvile under et rent kjøkkenhåndkle

Tips

Potetkakene lar seg fint fryses ned til senere nytelse.

vegetarisk se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg