Bakverk/ Dessert

Florlett, fiolett lavendelkjeks

Herlige lavendelkjeks med lavendel og sitron. Sprø og delikate, drysset med sukker.

Purpurpasjon

Lavendel, denne blomstrende planten i myntefamilien, er noe jeg fortrinnsvis assosierer med french cottage interiørtortur, WC-freshener og purpurfargede lavendelåkre flimrende over monitoren som skjermsparer. Lavendel er urten med antydning av såpesmak, nyvaskede lakener og bestemors håndkrem, og er for mange like fjernt å bruke i matlaging som å gjennomføre et sykkelritt i bunadsstakk eller haremsbukser.

Såpefri matlaging

Ettersom mat med snev av vaskemidler og dospray sjelden står øverst på menyen, er lavendel en urt jeg har forbigått, oversett og tilsidesatt. Og som en ignorant, uopplyst tåpe har jeg nektet å begripe at den istockvakre urten kan brukes til mer enn å parfymere toalettet med kamuflerende godlukt. Den karakteristiske florale duften med noter av mynte, kan ved forsiktig krydring høyne både søtt og salt til nye kulinariske høyder. Tørket lavendel gir krydderblandinger som ras el hanout et je ne sais quoi, og urten står seg ypperlig til frukt og bær, honning og kaker.

Fiolett lavendelkjeks

Mitt absolutt beste urtetriks er å smaksette tynne, delikate smørkjeks med sitronskall og lavendel. Småkakene er en sann delikatesse, knasende flortynne, skjøre og sprø, med et subtilt og raffinert hint av lavendel. Sukkeroverstrødd og smørrike er de som skapt til en kopp mørkbrent brygg, og fungerer som den perfekte show-off gave. Og kjeksene er garantert såpefrie, uten parabener og kunstige tilsetninger!

Flortynne kjeks med lavendel og sitron

Skriv ut
Nok til: ca 25 stk Tidsbruk: 50 mi

Dette trenger du

  • 125 g smør, romtemperert
  • 75 g sukker
  • 1 ss finhakket lavendel
  • Sitronskall av 1 sitron
  • 100 g mel
  • 100 g maizenna
  • Sukker til strø
  • 1 klype salt

Slik gjør du

1

Sett ovnen på 180 grader

2

Pisk smør, sukker, lavendel og sitronskall godt sammen i en bolle. Bruk gjerne kjøkkenmaskin

3

Sikt inn tørrvarene og rør sammen til en myk deig

4

Pakk inn i plastfolie og la hvile i kjøleskapet i ca 30 min

5

Rull ut deigen til 3-4 mm tykkelse, gjerne på bakepapir eller melet bord

6

Trykk ut passende sirkler i deigen

7

Bak i ovn i ca 10 min til kjeksene er gyldne i kantene

8

Strø over sukker mens kjeksene fortsatt er varme

dessert se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg