Kjøtt/ Pålegg/ Sous vide

Rosa lammestek og irrgrønn urtesaus

Chimichurri laget av mynte, persille og koriander til rosa og mør lammestek.

Ta beinet fatt

En skikkelig sunday roast, nå får det briste eller bæære! Tanken på å sette tennene i en rosa og saftig lammestek fullpakket med ferske, aromatiske urter og hvitløk, kan bringe frem et fårete glis i fjeset på selv en lanolinallergiker. Jeg skulle egenhendig utbeine steken fra et velfødd lammelår, rulle kjøttet i urter og binde den opp til en pen, stutt stek. For en selvgjort lammestek er ifølge youtube en smal sak, noe enhver med ubegavede knivferdigheter kan formå seg til. Og innerst inne vurderte den praktiske, smågjerrige gnieren i meg at jeg nok også kunne spare noen kroner på å fullføre verket selv.

Lammende stek for nek

Etter nitidig research på verdensveven, forholdsvis inspirert og oppstemt, tok jeg fatt på oppgaven. Men å omsette visuell teori til praksis kan være en hard lekse i livets lære. En blir jo neppe ekspert i kampsport og overlevelsesteknikk bare fordi man har sett alle Rambo-filmene. En uegnet kniv, to venstrehender, ti tommeltotter og en begrenset forståelse for et lammelårs anatomi, totlet det til for meg. Jeg hadde drept det stakkars dyret én gang til, hakket det til døde med mitt ubegavende håndtlag. La oss si det slik; med mindre du har et medfødt talent for å ubesværet befri kjøtt fra bein, så få jobben gjort av en faglært person, eller kjøp steken ferdig utbeinet og spar deg for lammende lårskrekk, eder og galle.

Lam over bord

En utfordring med lammestek er å treffe perfekt steketid og temperatur. En bankers metode er å sjøsette ulldotten og varmebehandle kjøttet sous vide. Noen knappe timer i lufttett atmosfære, og søndagsmiddagen er praktisk talt servert. Nyt din møre og rosa stek til irrgrønn, urtepakket chimichurri og sprø, ovnsristede poteter i andefett, rosmarin og hvitløk. Spander på deg et glass rødvin, og visk ut ditt traumatiserende indre bilde av deg selv, ti tommeltotter og et lammelår med uforståelig fysiologi.

Lammestek med urter, chimichurri og ristede poteter

Skriv ut
Nok til: 4-5 Tidsbruk: 3,5 t

Dette trenger du

  • Lammestek: 1 lammelår à 2 kg, eller en lammestek ca 1,3-1,5 kg. En neve persille, mynte, 2 fedd hvitløk, 2 ss hakket rosmarin, 2 ss tørket oregano, salt og pepper.
  • Chimichurri: 1,5 dl olivenolje, 1 ss sherryeddik, 3 ss sitronsaft, 2 hvitløksfedd, 2 medium sjalottløk, 1 bunt persille, 1 liten bunt koriander, 1 liten bunt mynte, salt, pepper og chiliflak
  • Ovnsristede poteter: 3 poteter pr person, vann, rosmarin, hvitløk, oregano, andefett og/eller olivenolje, salt og pepper

Slik gjør du

1

Lammestek: Bein ut steken fra et lammelår, eller kjøp ferdig stek. Gni innsiden av steken med hakkede urter, tynnskåren hvitløk, salt og pepper. Bind opp med hyssing, start ytterst og jobb deg innover, ca 4 runder. Salt og pepre utsiden. La gjerne hvile i kjøleskapet over natten. Temperer kjøttet før steking

2

Sous vide: 2-6 t, 57 grader medium rare, 59 rosa, 62 medium

3

I ovn med steketermometer: 3-3,5 t, 52 grader medium rare, 54 rosa, 57 medium. La hvile i 40 min, sett deretter ovnen på 260 grader og brun lammet i ovnen til den får en dyp brun og sprø skorpe, ca 15 min

4

Chimichurri: Tilsett alle ingrediensene med unntak av urtene i en kjøkkenmaskin, og kjør til en jevn masse. Bruk blader og stilk av koriander og persille, men fjern de groveste stilkene, plukk myntebladene fra stilkene. Tilsett urtene i flere runder og purée blandingen i hver omgang. Kan lages i god tid i forveien

5

Poteter: Skrell potetene, del i passe store biter og kok knollene i lettsaltet vann til de er nesten gjennomkokt. Overfør potetbitene til en ovnsfast form kledt med bakepapir. Vend bitene i andefett og/eller olivenolje, oregano, hakket rosmaring og hvitløk. Stekes i ovn i 30-40 min på 230 grader, til potetene er gyldne og sprø

Tips

Rester av lammesteken kan du skjære i tynne skiver og bruke som pålegg i en fårmidabel god sandwich sammen med chimichurrien. Prøv også med chutney, aioli, karamellisert løk, modne tomater og salat. Yum!

kjøtt se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg