Husmannskost/ Jul/ Kjøtt/ Pålegg/ Tradisjonsmat

Rull en pølse på dansk

Dansk lammerull, også kalt lammerullepølse, hjemmelaget av lammeslag, urter og krydder. Deilig som pålegg!

Det er dejlig å være norsk i Danmark

Alt i Danmark er bedre. Klimaet er snillere og mildere, landskapet flatt og føyelig fremkommelig og språket gemyttlig gåtefullt. Vi frigjør oss fra sjenanse og komplekser i det flate fjesfasongformede landet, og føler oss fjonge og frisinnet. Vi smiler høflig uforstående til dansken med den fonologiske kartoffelen i halsen, bestiller lunsj til frokost og betaler stadig feil fordi treoghalvfems er helt gresk på dansk. Men den faste og flytende føde forstår vi oss riktig godt på, og tar fornøyd for oss fri for magemål eller hemninger.

Rødhvit mat på alle fat

Røde pølser og salami smaker definitivt bedre ledsaget av Kim Larsen og iskolde pilsner med grønn etikett og latterlig lave priser. Og en traust brødskive blir aldri like stas igjen etter et møte med det overdådige smørrebrødet. Vi befester vårt kjærlighetsforhold til grisen etter en mektig ferieflørt med fleskesvær, æbleflesk, leverpostej og frikadeller, og vurderer en helårsaffære med lammerullen. For den danske rullepølsen, rosastripet og mør stappet med urter og hvitløk, er en ren ganefryd dandert på grovt rugbrød med godt smør.

Null tull med lammerull

Hjemmelaget lammerullepølse hører helt klart hjemme flere steder enn på julebordet. Få fatt i slagsider hos slakteren eller i velassorterte butikker, for rulleskinn av lam er ikke lenger et sjeldent og kuriøst kjøttstykke kun forbeholdt dialektartige bønder bosatt i dalstroka innafor. Og tynne skiver av urtespekket lammerull med et hint av hvitløk og et dryss rødløk, skaper fort festivitas på brødskiva. Et smukt smørrebrød til hverdags og fest, perfekt på julebordet sammen med hjemmelagde lomper, rugknekkebrød, syltet sild og kremet kyllingpaté.

Dansk lammerullepølse med hvitløk og persille

Skriv ut
Nok til: 4 Tidsbruk: 3 døgn

Dette trenger du

  • Lammerull: 1-3 slagsider av lam, totalt 1,4 kg, 2 hvitløksfedd, 1 stor bunt kruspersille, 2 stilker rosmarin/mynte, 12,5 g (1/2 pose) gelatinpulver, pepper
  • Speking: 3 ss salt, 1,5 ss sukker, 1 ss pepper
  • Kokelake: 1 løk, 1 gulrot, 1 selleri, 4 laurbærblad, 1 rosmarinstilk, persillestilker

Slik gjør du

1

Dag 1: Bland spekekrydder og strø på begge sider av slaget. Legg i en tett pose i kjøleskapet over natten. Snu gjerne noen ganger

2

Dag 2: Finhakk urter og hvitløksfedd til rullen. Ta slaget ut av posen, skyll godt og tørk av. Legg slagets ytterside ned, strø over pepper og hvitløk, deretter fordel utover de finhakkede urtene. Dryss gelatinpulver oppå urtene og rull slaget sammen. Bruk hyssing til å snøre sammen kjøttet til en fast rull. Kok opp lammekjøttet i godt med vann, skum av. Tilsett grønnsaker og urter og la småkoke i 1,5 t. La rullen avkjøles i kraften. Ta pølsen ut, legg i tett pose med litt av kokekraften* og plasser i en brødform med god vekt oppå. La lammerullen stå kjølig i press over natten

3

Dag 3: Rullepølsen er ferdig presset, nyt synet av hjemmelaget lammerull, smak på godsakene og porsjonér rullen i vakuumposer og frys ned til senere glede og konsumpsjon

Tips

* Kast for all del ikke kokekraften! Sil av og kok inn buljongen, la stå kjølig og fjern fettlokket. Frys gjerne ned i zipposer eller hermetiser på glass, og bruk luksuriøs lammefond i sauser, supper, frikasséer og stuinger.

kjøtt se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg