Fisk/ Saus og dressing

En syreglad laks

En lett og enkel rett av rosa laks escalope og engsyrepesto

Sur fornøyelse

Engsyre, matsyre, surblad, surblokk. Blant alle våre viltvoksende krydderurter skiller surbladet seg ut med sin distinkte, syrlige smak. Syre var barndommens kostnadsfrie sommerkick, naturens godteri du fikk et sært vrengetryne og sår gane av. Men det er ikke bare barn som kan skli ut på syrekjøret, også feinschmeckerne liker å ta seg en syretripp.

Syrefest på kjøkkenet

Mørkegrønne, saftige syreblad kan få hvem som helst hekta, tydeligvis også den gastronomiske elite. De spenstige bladene er smaklig i salater, smørsurret eller fløtestuet som i Michel Troisgros’ Escalope de Saumon a l’Oseille, eller på godt norsk laksefilet i engsyresaus. Med Det nye nordiske kjøkkenmanifest med Noma i spissen, har man igjen fått et hjerte for skandinaviske, lokale og sesongbaserte råvarer, og engsyren opptrer så visst i det gode lag. Syresaft? Ja takk. Engsyregranité? Javisst, forfriskende!

En pest og en o

Fløtestuet engsyre er en fet opplevelse, og med sommeren like rundt hjørnet kler årstiden en friskere pesto. Plantens syreholdige blader kommer absolutt best til sin rett sammen med sart sjømat, som et rosa, sukkulent laksestykke. Ved å skjære laksefileten escalope, dvs. i tynne skiver, er det enklere å steke fisken jevnt. Dessuten tar det bare sekunder i panne og resultatet blir perfekt hver eneste gang. Så kom deg på syretur, og prøv deg på forsommerens sureste laksemåltid!

Laks escalope med engsyrepesto

Skriv ut
Nok til: 4 Tidsbruk: 15 min

Dette trenger du

  • 750-800 g laksefilet
  • 5 dl fullpakket mål engsyre
  • 1 dl spinat
  • 1 dl olivenolje
  • Sitronsaft
  • Salt og pepper

Slik gjør du

1

Laks: Skjær bort skinnet på laksefileten og plukk fiskebein med en pinsett. Skjær fileten i 1 cm tykke stykker i 45 graders vinkel. Ha en klunk olivenolje og smør i en panne, salt og pepper på fileten og stek kjapt på medium varme, maks 15 sek på hver side. Laksen skal være glinsende og rosa i midten

2

Pesto: Vask engsyre og spinat, fjern stilker. Lag pesto i kjøkkenmaskin eller morter sammen med salt, pepper og olivenolje

3

Server med grønne bønner eller asparges, kokte nypoteter og garner med en chiffonade* av syreblad

Tips

* Kokketips: Chiffonade betyr bånd på fransk, og er en skjæreteknikk hvor urter eller bladgrønnsaker blir kuttet i lange, tynne strimler. Bladene stables oppå hverandre, og rulles deretter sammen i sigarform. Skjær rullen vinkelrett i tynne bånd.

Slik plukker og dyrker du engsyre

Engsyre er en flerårig urt som vokser vilt over hele landet. Bladene smaker syrlig, og er karakteristisk pilformet med nedadrettede fliker. Stilken blir 30-90 cm høy, er hul, slank, rillet og av og til rødaktig i farge. Blomstene sitter i spredte klynger, og ligner på små chiliflak som blafrer i vinden. Engsyre finner du langs veikanter, på næringsrike enger og beitemark. Bladene smaker mildest om våren, og blir surere utover sesongen.

Engsyre kan du også plante i hagen, hvor de liker seg aller best på et fuktig sted i halvskygge, gjerne med litt kompost. Høst de spede bladene, det kommer stadig nytt bladverk gjennom sesongen. Kjøper du frø, er du garantert en type med store, saftige blad. Men du kan også grave opp en vill plante for å temme i hagen.

fisk se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg