Tilbehør/ Vegetarisk

Spice up your life!

Hjemmelaget krydderblanding: Etiopisk berbere, Marokkansk Ras el Hanout, Indisk Garam Masala, Jaimacansk jerk og Tacokrydder.

Mat uten smak

Et liv uten krydder forekommer meg som en traurig og gledesløs affære – Mat redusert til en kulinarisk parentes med eneste formål å mette mage og opprettholde elementære funksjoner. En krydderløs tilværelse må være like stimulerende som en utekstet colombiansk såpeopera, telepatisk massasje eller et nærsynt blikk på verden berøvet for synshjelpemidler. Noen besserwissere har erklært sult som det beste krydder, men det er en sannhet jeg betviler på det sterkeste. Selv i min ytterste nød, smaker ikke en tørr oblat bedre sulten enn mett.

Krydder i tilværelsen

Krydderblandinger er kokkens magiske tryllepulver. Som en alkymist kan du fremkalle gull på kjøkkenet ved å riste krydder og mikse blandingene etter smakspreferanser, bruk og styrke. Har du først laget egne krydderblandinger, ser du deg aldri tilbake. Å velge tamme poseblandinger og ferdig fredagstaco vil fremstå like unaturlig som å bestige Besseggen i flip flops. Blandinger laget på hele, ferske krydderier gir en livlig og intens matopplevelse, helt fri for tvilsomme tilsetningsstoffer og kjemisk msg. Ettersom de fleste blandingene inneholder mye av de samme kryddertypene, er det hele en forholdsmessig kjapp kjøkkensyssel.

Dra dit pepperen gror

Raʾs al-ḥānūt er en klassisk krydderblanding anvendt i Nord-Afrikansk matlaging, og betyr det beste i butikken. Det er ikke en chilisterk blanding, men gir en floral, varm smak med subtile nyanser. Ras el hanout er et svært allsidig bekjentskap, og tilfører en aromatisk dybde til supper, gryteretter, marinader, salater, stuinger, couscous og taginer.

Berbere fra Etiopia og Eritrea er en kompleks blanding av chili og ulike krydderier. Berbere betyr sterk på amharisk, og gir lovnader om et solid chilikick som rykker i systemet. Krydderblandingen tilbyr en smakseksplosjon, varme og dybde til mange retter med linser, bønner, kjøtt og grønnsaker, og er et must i gryteretten Doro Wat.

Garam Masala er en essensiell krydderblanding i India og Pakistan. Garam refererer til sterk, som i ayurvedisk oppvarming av kroppen og masala betyr krydderblanding. Garam masala benyttes alene eller sammen med andre krydderier. Denne grunnleggende blandingen kan brukes til å smaksette dal, ulike karriretter, stuinger og en rekke andre indiske matretter.

Jamaican Jerk er en heftig potpourri av varme, hete, sødme og aromatiske krydderier, og benyttes vanligvis i tørrmarinering av kjøtt, fisk og grønnsaker. Krydderblandingen inneholder alltid allehånde, disse eteriske, tørkede bærene med et hint av nellik, og den hete men fruktige chilien scotch bonnet. Kryddermiksen er selvsagt i en jerk chicken, og setter karibisk kulør på stuinger, tacos, søtpotetfries og grillsauser. Jamaican Jerk rørt sammen med fyldig majones, gir en eksepsjonelt deilig dipp.

Tacokrydder er en krydderblanding uunnværlig i tex-mex mat, og helt kritisk i en fredagstaco. Tacokrydder er spesielt utbredt nord for Skagerak, hvor blandingen fikk fotfeste på 1980-tallet med sine eksotiske smaker av kajenne og spisskummen. Benyttes ofte som smakstilsetning i mexicansk gryterett, burrito og fajitas.

Hjemmelagde krydderblandinger – Tacokrydder, Ras el hanout, Berbere, Garam Masala, Jamaican Jerk

Skriv ut
Tidsbruk: 30 min

Dette trenger du

  • Ras el hanout : Hele krydder: 3 ss spisskummen, 2 ss korianderfrø, 1 ss svart pepper, 1 kanelstang, 10 stk kardemommekapsler, 1 ts allehånde, 1/2 ts nellikspiker. Malt: 2 ts ingefær, 1 ts gurkemeie, 1 ts paprika, 1-3 ts chili, 1/2 ts muskatnøtt, 1/2 ts muskatblomme
  • Berbere : Hele krydder: 2-8 tørkede chili, 1-3 ts chiliflak, 2 ts korianderfrø, 10 kardemommekapsler, 5 nellikspikre, 1 ts svart pepper, 1 ts allehånde, 1 ts bukkehornskløver, 1 kanelstang. Malt: 6 ts paprika, 1/2 ts muskatnøtt, 2 ts ingefær, 1-3 ts chili
  • Garam Masala : Hele krydder: 10 laurbærblad, 10 kardemommekapsler, 3 tørkede chili, 1 ss korianderfrø, 2 ss spisskummen, 1 ss svart pepper, 1 ss fennikelfrø, 1 ts nellikspikre, 3 kanelstenger. Malt: 1 ts muskatnøtt, 1 ts muskatblomme, 1 ss ingefær
  • Jamaican Jerk : 1,5 ss løkpulver, 1,5 ss hvitløkspulver, 1-3 ss chili, 1 ss chiliflak, 1 ss pimentón, røkt paprika, 1 ss allehånde, 1 ts pepper, 1 ts paprika, 1 ts kanel, 1 ts ingefær, ½ ts muskat, 1 ts brunt sukker, 1 ts tørket timian
  • Tacokrydder: Hele krydder: 1 ts spisskummen, 1 ss chiliflak, 1 ts svart pepper, 1 ts korianderfrø. Malt: 1 ss chili, 3 ss paprika (vanlig og/eller røkt) 2 ss tørket oregano, 1 ss hvitløkspulver, 2 ss løkpulver, 1 ts sukker, 1/2 ts kanel

Slik gjør du

1

Alle blandingene justerer du selv etter chilismak og behag. Blandingene her er fyrrige, så har du et sart fordøyelsessystem kan du kanskje kutte ned på chilien

2

Kardemomme: Det er kun de svarte frøene i kapselen som benyttes, knus kapslene i en morter og frigjør de små frøene

3

For alle krydderblandingene gjelder følgende: Rist hele krydder i en medium varm panne til de blir mørkere, popper og slipper aromater og eteriske oljer. Rør iblant rundt, og pass på at krydderne ikke svir seg, dette tar bare noen få minutter. Avkjøl, og knus deretter de ristede krydderne i morter eller i en liten, elektrisk kaffebønnekvern til fint pulver. Bland sammen med det malte krydderet og hell over på rene syltetøyglass. Oppbevar på et tørt, mørkt og ikke for varmt sted. Malt krydder og blandinger har kortere holdbarhet enn hele krydder eller frø. Etter ca 3-4 mnd i skapet har blandingene tapt seg i styrke og intensitet

Tips

Velg riktig kanel!
Ceylonkanel, eller ekte kanel, kommer fra Sri Lanka og Madagaskar og kjennetegnes av konsentriske lag av tynn, glatt bark rullet som en sigar. Ceylonkanel er av utsøkt kvalitet, er lett gulaktig i brunfargen og har en delikat, varm og aromatisk smak.
Cassiakanel fra Vietnam er parfymert og har en søt og skarp aroma med noe bitter smak. Inneholder mer kumarin enn Ceylonkanel. Kan kjennes igjen på den grove og tykke barken, helt uten de tynne, indre lagene til ekte kanel. Dette er den vanligste kaneltypen i butikken.

tilbehør se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg