Husmannskost/ Kjøtt/ Tradisjonsmat/ Vegetarisk

Ta en potet!

Raspeball, komler, potetball, klubb eller komper. En ekte kompe fra Sørlandet er lys og løs med kjøtt eller flesk inni. Også kalt komla med dott.

Skjønne Sørlandet

De fleste elsker Sørlandet, dette flomutsatte området av Norge bosatt av en blød, blid og bedagelig befolkning. For mange det svorne sommerferieparadis, selv om distriktet helt sør i votten er viden kjent for pirater, primater og prinsesser, bedehus, bønn og bibel. Og den noe skeptiske sørlendingen er som regel sober til sinns, glad i sau og skalldyr, Junaiten og Kjell-Elvis.

Kompe og kinderegg

Sørlandskompen er den mindre kjente men forvokste slektningen til vestlandskomlå. Giganten blant raspeballer er lys, ven og blid som en sørlandsbris med bløde konsonanter. Storvokst, rund og godlynt er den som et mangelfullt kinderegg i potetgestalt; en saftig og kjøttfull overraskelse i midten, mye å spise og ganske lite å leke med.

Ta gjerne fire, ta åtte, ta alle

Å skrelle fire kilo poteter føles like fornøyelig som et midtsete mellom røslige koner med spisse albuer og strikketøy på vei til korkonkurranse i middelaldermusikk. Og selv om tirsdag er den offisielle kompedagen, er potetballproduksjon sjelden noe du sveiser ihop like etter en drøy dag på jobb. Men skal du ha selskap, da gir du hver gjest bare poteter for da blir det fest! En fornuftig feiring på sørlandsk vis med sindig spising og skarrende skåling i saft.

Sørlandskomper med salt flesk

Skriv ut
Nok til: 20 stk Tidsbruk: 5 t

Dette trenger du

  • 4 kg skrelte poteter, fortrinnsvis Beate
  • 150-200 g mel per kilo potet
  • 1-2 dl byggmel
  • 3 ss melk
  • 1 kg lettsaltet sideflesk eller 2 saltede svineknoker
  • 2 ts salt
  • Alternativt: Urter, løk, selleri til knokekraft

Slik gjør du

1

Skrell potetene, kutt i passende biter og kjør i kjøttkvern på minste hullsats

2

Skvis ut vannet av potetene i et klede. Nypoteter inneholder mer vann enn lagrede poteter

3

Bland mel, salt, melk og potetene godt sammen. Deigen skal være myk, noe løs men henge fint sammen

4

Legg flesk eller salt svinekjøtt i kompene, brett deigen rundt kjøttet og form det hele til en ball, stor eller liten som du vil

5

Ønsker du å bruke ulike typer kjøtt kan kompene formes i ulike fasonger for identifisering

6

Trekk potetballene i knokekraft eller saltet vann i 2 t eller mer

7

Spis glovarme med kaldt smør og sukker

Tips

Gårsdagens komper smaker nydelig stekt i skiver med ekstra bacon og tyttebærsyltetøy til.

vegetarisk se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg