Bakverk/ Dessert

Slik mestrer du kakebaking

Sjokoladekake også kalt kladdkaka, med syltede kirsebær og klissen bærsaus

Det søte helvete

Konditorfaget har aldri kalt på meg, og for å være ærlig har det som regel fortont seg som en byrde, denne forventningen om å avslutte et godt måltid med noe hjemmelaget søtt. Forestillingen om luftige bakverk, nusselige cupcakes, velmanikyrerte negler og plettfrie forkler i patellfarger får et raskt endelikt på mitt kjøkken.

De få gangene jeg forsøker meg inn på ukjent farvann, ender jeg opp med kremsprut i fjeset, melis på gulvet og avtrykk etter klisne sjokoladefingre på skapdørene. Og ut av det kommer det oftest deformerte kaker og desserter med feil smak, konsistens og utseende.

Pedantens fagfelt

Etter årevis med nederlag fant jeg ut at målene i bakeoppskriftene ikke er veiledende og til kreativ inspirasjon, men en kjedelig nødvendighet. Som bakedyslektiker med fomlete håndlag satser jeg heller sterkere på andre fagfelt av gastronomien. Men trikset er å finne et par desserter eller kaker å variere og perfeksjonere til en viss wow-faktor. Du finner raskt ut at fleste vennene dine lar seg imponere over veldig lite.

Barnehagekunst

Kaken som jeg med stolthet kan ta med meg på fest og presentere som hjemmelaget, gir meg alltid mine minutter i rampelyset og smattende ovasjoner. Den er så enkel at svenskene har kalt opp kaken etter noe som høres ut som en barnehageunges kunstverk. Kladdkaka. Uhørt enkel, og uhørt deilig.

Usømmelig sjokoladekake

Wow-faktoren ligger i å jekke bakverket opp et par hakk. Usømmelig mengder hakket sjokolade i røren, avsluttet med et estetisk melisdryss på toppen utløser alltid begeistring. Eller mitt trumfkort; klissen, seig og syrlig bærsaus, med runde røde kirsebærjuveler mellom mørke sjokoladetopper. Sjokoladekaken du aldri vil vinne en skjønnhetskonkurranse med, men får full pott på smak og komfort. Lag en stor porsjon, kaken vil definitivt få bein å vagge på.

Mette Blomsterberg, ta deg en bolle.

Klissen sjokoladekake med syltede kirsebær

Skriv ut
Nok til: 1 kake Tidsbruk: 45 min

Dette trenger du

  • 150 g smør
  • 3 dl brunt sukker eller rørsukker
  • 1 dl bakekakao
  • 1 ts vaniljesukker eller 1/2 ts essens
  • 1 liten klype salt
  • 2 egg
  • 2 dl hvetemel
  • 3 dl syltede kirsebær med saus, eller 2 dl godt syltetøy
  • Alternativ: 1 ss maizenna
  • Alternativ: Halv plate sjokolade og 1 ss melis

Slik gjør du

1

Sett ovnen på 180 grader

2

Smelt smør og sukker i en kasserolle. Tilsett de tørre ingrediensene

3

Skru av varmen og tilsett eggene. Pass på at røren er tilstrekkelig avkjølt, ellers får du sjokokake med eggerøre

4

Kok opp syltede kirsebær med 1 ss maizennamel hvis sausen er for tynn

5

Bruk en 25 x 25 cm stor form, eller tilsvarende. Kle formen med bakepapir, så sparer du oppvask og søl. Hell over røren i formen og spre jevnt ut

6

Alternativ: Brekk opp sjokoladen og dytt den ned i røren

7

Hell over kirsebær og saus og bre ut

8

Stek kaken i 40 min

9

Løft ut kaken etter papiret, sett til avkjøling

10

Dryss eventuelt melis over kaken mens den enda er varm, det får drysset til å sitte bedre

11

Inviter venner du vet blir imponert, og som setter pris på litt ekstra kalorier

Tips

Kaken er aller best når den får stå noen timer til avkjøling, ettersom den da utvikler en sprø og herlig overflate. Skal du ta med kaken på tur, holder det å slå en hyssing i kryss rundt papiret som bærestropp.

dessert se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg