Gryterett/ Suppe/ Vegetarisk

Kanongod koreansk kimchisuppe

Varmende koreansk stuing - kimchi jjigae med tofu, kimchi, bacon, vårløk, squash og shiitake

Mistrøstig trøst

En suppe eller stuing er min foretrukne kjøkkenalliert når gradestokken siger mot minusblå tall, og føret frister forsvinnende lite til helsefremmende uteaktiviteter. Jeg føler en hemningsløs trang til å slurpe i meg sjenerøse skåler fylt med nærende og varmende kraft, belme breddfylte boller med buljong som tør en kulsen kropp i mørkets mest mistrøstige måneder.

Suverene supper

Middag i flytende form er ikke bare forbeholdt føde for folk med mangelfull tanngard i tilværelsens primo eller ultimo. For det er ikke mye som slår en gloheit skål nudelsuppe når dagen synes sørgelig slapp, humøret løst og eksistensen langt fra eksistensiell. En bolle flytende næring er kjapp mat, og som oftest er det kjøkkenskapets tilgjengelige innhold som styrer suppens smak. Løk, tomat, erter og bønner står ofte på menyen, og er blant mine aller beste suppeingredienser i tillegg til den koreanske nasjonalretten kimchi.

Koreansk kimchi jjigae

Å supe i seg skåldende supper er en internasjonal spiseaktivitet, og noe de definitivt gjør til gangs i Korea. Så glad er koreanerne i en bolle fluid føde, at nær ethvert måltid akkompagneres av jjigae, en suppelignende stuing som kan fylles med det meste. Kimchi-jjigae (김치찌개) er førstevalget for folkeferdet født med fermentert kål i årene, og er forbløffende enkel å lage og fortreffelig smakfull. Laget på krydret kimchi, servert rykende varm med silkebløt tofu og aromatisk ris, er dette en suppe du håper blir ved din side i både dental medgang og motgang.

Kimchi Jjigae

Skriv ut
Nok til: 2-3 Tidsbruk: 20 min

Dette trenger du

  • Alternativ: 80 g bacon, sopp eller fisk*
  • 4 shiitake eller aromasopp
  • 2 hvitløksfedd
  • 1/2 gul løk
  • 1/3 squash
  • 3 dl kimchi**
  • 2,5 dl kjøttkraft, f.eks kylling
  • 4 dl kimchisaft og/eller vann
  • 1 ss gochujang***
  • 1 ts gochugaru eller chilipulver
  • 1 ss dashida**** eller 2 ss fiskesaus
  • 1 vårløk
  • 1 pakke silken tofu
  • 1 klype sukker, salt og pepper

Slik gjør du

1

Stek baconterninger i noen minutter i en gryte på medium varme, tilsett deretter finhakket hvitløk og skivet løk. Stek til løken er gjennomsiktig

2

Hakk kimchi i mindre biter, sopp og squash i skiver, tilsett gryta

3

Hell på vann, kimchisaft og buljong

4

Tilsett gochugaru, gochujang og dashida eller fiskesaus, la småkoke i 10 min

5

Smak til med sukker, salt og pepper

6

Legg i tofu, skåret i ønsket fasong, garnér med vårløk

7

Server med kokt ris ved siden, eller innta suppen som en del av en banchan

Tips

* Suppen blir like god med annet restekjøtt, fisk eller skalldyr: Ribbe, kylling, biffstrimler, skinke, fisk, tunfisk og fiskeboller på boks, skjell og skalldyr, eller mer sopp hvis du vil gjøre denne helt vegetarisk. Mulighetene er mange!
** Har du ikke hjemmelaget kimchi på lager, kjøp ferdig på hermetisk boks i asiatiske butikker, eller hør om din lokale sushileverandør har kimchi til salgs.
*** Gochujang er en koreansk chilipaste som kjøpes i asiatiske butikker. Også tilgjengelig i nettbutikker. Helt uunnværlig i koreansk kjøkken.
*** Dashida kan du kjøpe i ferdige krydderposer hos velassorterte asiatiske butikker. Fiskesaus går også helt fint.

vegetarisk se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg