For fant og formuende
Saltsild i tospann med poteter var gjengs husmannskost, føde for fattigmann, spise i smalhans og søknedag. I dag er silda en sjelden gjest til bords, sporadisk satt til livs som sur sild på kneipp, delikat appetittsild til bløtkokt egg, eller tomatisert marinert på frokostkneipen. Men aller best smaker silda til jul, når den feite fisken forvandles til finslig festmat. Og den blanke stimfisken er en fest for øyet og fryd for gane nedlagt på glass, svømmende i krydderier og velsmakende lake.
Havets arvesølv
For den fete fisk er ikke kun forunt pensjonister med plausibel påkledning og pasjon for pardans og promenader. Jeg vil slå et slag for havets sølv, arven fra tiden før det sorte gullet oljå oversvømte vår langstrakte kyst, hvor poteten stadig var het og jappetiden fortsatt en fjern feberfantasi. Jeg slår et slag for fiskematen for alle med sans for helsefremmende fett og forkjærlighet for sild i de mange varianter; storsild, matjessild, bladsild, feitsild og mussa.
Gild julesild
Julehøytiden innebærer for de fleste hemningsløse skogsdekorasjoner innomhus, skjeggete, korpulente menn med dyriske transportmidler, mageknip og den gilde julesild. Syltes silda på glass med eddik, krydderier og et par nellikspikre, er den sølvblanke kvikt kledd i julestasen. Usannsynlig god marinert med syrlig eple og tyttebær, deilig konservert i akevitt, dill og sprø fennikel. La julefreden senke seg med godt smør på sprø knekkebrød eller myke lomper, raust pålesset julesild, med følge av skumtoppet øl og en dugelig dram!
Hjemmelaget fennikelsild med akevitt og eplesild med tyttebær
Skriv utDette trenger du
- Lake pr glass: 0,75 dl epleeddik, 0,75 dl vann, 3 ss vann
- Fennikelsild: 250 g spekesild, 1 liten fennikel, 1 liten bunt dill, 2 cl akevitt, 1 ts skall av økositron, 1 ts sennepsfrø
- Eplesild: 250 g spekesild, 1 syrlig eple, 1 rød løk, 1 ts skall av økositron, 1 ts pepperkorn, 3 hele allehånde, 2 ss tyttebær
Slik gjør du
Lake: Kok opp alle ingredienser til sukkeret er løst opp, avkjøl
For begge typer sild: Vann ut spekesild i ca 2 timer. Skjær silden i passe biter. Fennikel og rød løk skjæres i tynne skiver på mandolin, dill hakkes, eple kuttes i små kuber og sitronskall i tynne strimler. Bland ingrediensene i respektive, rene glass, fyll på med lake til toppen. La trekke minimum et døgn. Holder seg 2-3 uker i kjøleskaptemperatur.
fisk se alle
-
23. februar 2018 -
19. desember 2017 -
6. juli 2017