Salat/ Siderett/ Tilbehør/ Vegetarisk

Fra iskald til begjærlig salatfølelse

Isbergsalat med dressing av blåmuggost. Toppet med reddik, valnøtter, dill, karse

Et gjesp av en salat

Alle har et forhold til isbergsalaten, og et liv i sølibat er for mange ganske utenkelig selv om samlivet stort sett er fri for dype emosjoner og hete følelser. For min del har isbergsalaten vært et uinspirert gjesp, det gørre bekjentskapet jeg dessverre fikk til bords, avholds, fantasiløs og blottet for selvironi. De få gangene jeg har glemt meg og kjøpt denne tamme salaten på tilbud, har den som oftest havnet i kjøkkenskuffens skammekrok til bladene blir brune og krøllete, stilken tråkig slimete og fremtoningen like pirrende og tiltrekkende som en støvete boks jædersylte.

Isbergsalat – hverdagens tøffelhelt

Isbergsalaten gikk i tospann med kinakålen på 80-tallet, og var et sprøtt alternativ til den da enda mindre attraktive hodesalaten. Salaten har holdt stand selv mot andre fristelser som rødtoppen raddichio, krusete frisée, og mâche med de silkemyke lokkene. Og hvis ruccola er den temperamentsfulle latinoflørt, er isbergsalaten hverdagens usynlige tøffelhelt. Triviell, pålitelig, mild og snill, nøktern og tilpasningsdyktig.

Sprø grønnskolling

Salaten med navn etter Titanics nemesis, er sprø i toppen og naiv på smak. Det grønne kuppelformede hodet med folder av sprø, saftspente blader, er blodfattig og blek i midten, mild i fornemmelsen og en kløpper i kamuflasjeteknikk. Som en kameleon tilpasser den seg omgivelsene, og står seg utmerket til alt som kommer i dens vei, om det er bitterhet, salt, syre, hete eller sødme.

Piff opp forholdet

Å være i parforhold med en isbergsalat kan kjapt bli hverdagslig, ensformig og tannløst. Det er lett å ta grønnskollingen med det runde hodet for gitt. Men sprit opp forholdet, gi isberget en makeover og dress den opp med med blåmugg og syrlig saus. Jeg gjenoppdaget isbergsalaten med denne dramatiske dressingen, og gamle følelser og attraksjoner ble med ett vekket til live igjen etter et langt pauseforhold.

Dryss din nye favoritt med valnøtter og reddiker, spis som en mettende lunsj med bacon, egg eller krutonger, eller som en siderett med lett dressing. Så neste gang du treffer isbergsalaten på butikken, vil du se på den med nye, lystne øyne og invitere tøffelhelten hjem til en lunsj for to.

Isbergsalat med blåmuggostdressing

Skriv ut
Nok til: 1 Tidsbruk: 10 min

Dette trenger du

 • 1/4 isbergsalat
 • 1 neve valnøtter
 • 3 reddiker
 • 3 ss blåmuggost
 • 3 ss yoghurt naturell
 • 5 ss surmelk
 • 1 ts sherryeddik eller rødvinseddik
 • Noen dråper worchestershiresaus
 • Karse, dill eller gressløk
 • Pepper og evnt salt
 • Alternativ: 2 skiver bacon, 1 bløtkokt egg, krutonger

Slik gjør du

1

Lag dressing ved å blande yoghurt og surmelk, smuldre i osten og mos med gaffel eller baksiden av en skje. Ønsker du en helt glatt dressing, bruk stavmikser

2

Tilsett eddik, worchesterchiresaus, salt og pepper etter smak

3

Kvart salathodet, hell over generøse mengder dressing, og dryss over skivede reddiker, hakkede valnøtter og ønskede urter

4

Sprøstekt bacon, et bløtkokt egg med rennende plomme og krutonger smaker godt til salaten

salat se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg