Egg/ Saus og dressing/ Tilbehør/ Vegetarisk

Hjemmelaget majones med syndig vri

Hvem sa majo her!?

Majones, herlig fet glinsende gylden majones…. Dette frekke og syndige kondimentet er helt nødvendig for de fleste av oss. Majonesen er kjøleskapets multikunstner, og skinner mest når den får være mer enn bare rekens faste ledsager.

Slik lykkes du med majonesen

Emulsjon. Det smaker av vitenskap, og det er må faktisk kjemi til for å få vann og fett til å leke med hverandre. Egget er i dette tilfellet emulgatoren, det som får elementene til å samle seg. Utover det så er ingrediensene få, og det er gjort i en fei å svisje sammen en majones. Det eneste du egentlig trenger å huske på, er å romtemperere ingrediensene. Glemmer du det så vil majonesen i de fleste forsøk ikke tykne, og snarere ligne noe du assosierer med en sterkt forkjølet nese.

Konsistensielle spørsmål

Majonesen kan være flytende, silkemyk, luftig, dissende, blek, gul eller gylden. Ingenting er rett eller feil mht konsistens, det handler snarere om smakssans og bruksområde. Men det er greit å huske på at jo mer olje du tilsetter, jo tykkere blir majoen. Tar du feil og tror oljen tynner ut majonesen, så vil du til slutt sitte igjen med en ganske substansiell, dissende fettblob.

Men den kan reddes! Start på nytt med egg og litt olje, så tilsetter du deretter gradvis blobben. Majonesen blir teksturmessig utmerket, men du har nå doblet porsjonen. En halvliter majones kan gi hvem som helst tilstoppede blodårer bare ved tanken. Så hva skal du gjøre med all denne fete herligheten?

Majones til envher anledning

Majones har utallige bruksområder og gir grunnlag for en mengde dipper, dressinger og salater. Ketchup i majo sier du? Voilia, gatekjøkkenets beste venn: Thousand Island. Et par ansjonser, sim sala bim cæsardressing. Eller hva med en dryppende frekk blåmuggostdressing på verdens beste hjemmelagde burger? For ikke snakke om remulade, coleslaw, potetsalat, eggesalat, tunfisksalat, rødbetesalat, aioli med syltede sitroner, smurt på en elote, eller brukt som sausjevning.

More is more

Den ultimate majonesen får du ved å tilsette enda mer av livets syndige goder; nemlig sprøstekt bacon. Det er nesten på grensen til det vulgære, men når den baconifuserte majonesen treffer smaksløkene, er det i en symbiotisk og harmonisk fettsymfoni. Du skal ikke se bort fra at det faller en tåre i pur gastroglede.

Majones med baconsmuler

Skriv ut
Nok til: 1,5 dl Tidsbruk: 5 min

Dette trenger du

  • 1 temperert* økoegg
  • 2 dl nøytral olje, avhengig av ønsket konsistens
  • Sitron
  • 1 ts Dijonsennep
  • 2 skiver bacon
  • Salt og pepper

Slik gjør du

1

Sprøstek bacon i sitt eget fett

2

Pisk egg og sennep sammen med en stavmikser

3

Tilsett oljen i en tynn stråle. Du kan bytte noe av oljen med baconfett om du ønsker mer baconsmak

4

Når du har oppnådd ønsket konsistens, tilsett sitronsaft etter behag

5

Salt og pepper smakes til

6

Knus bacon til smuler i en pose

7

Tilsett baconstrøet i majonesen

8

Smak på herligheten og nyt fettfesten

Tips

Lag en raus porsjon og putt kun majones på et rent syltetøyglasss i kjøleskapet. Dermed kan du enkelt ta deg en skje eller to når du trenger det til dressinger, dipper o.l. Holdbarheten blir også forlenget, og du har majones i minst en uke. Når den skiller seg i bunnen er det på tide å lage ny.

*Kokketips: Å temperere en ingrediens betyr rett og slett at råvaren må oppnå romtemperatur. Du bør egentlig alltid oppbevare eggene i romtemperatur, for tempererte egg sprekker sjeldnere, skiller seg ikke, skrelles enklere, gir bedre smak og gir luftigere bakverk.

saus & dressing se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg